Pakketbezorgers van PostNL lopen het risico op een te hoge werkdruk en dito fysieke belasting. Daarbij gaat het ook om de arbeidsomstandigheden van zzp'ers. Door hier niet mee bezig te zijn overtreedt het postbedrijf de Arbowet aldus de Arbeidsinspectie zo meldt de Volkskrant.
Steeds meer werknemers die hun baan dreigen te verliezen vinden dankzij specialistische begeleiding werk in een andere branche. Daar waar in 2014 de helft van de mensen een nieuwe werkgever vond buiten de eigen branche, is dit percentage vorig jaar gestegen tot 75 procent. Ruim 70 procent verschuift ook naar een andere functie, een jaar eerder was dit nog 62 procent.
Judith Veenstra (36) is aangesteld als HR-Manager bij Enable-U, integratiespecialist voor de Nederlandse overheid. In deze functie gaat ze zich richten op twee belangrijke punten. Enerzijds gaat ze zorgen dat de talenten van medewerkers maximaal tot bloei kunnen komen en dat mensen zoveel mogelijk worden ingezet op hun kracht. Alle bureaucratie die niet direct waarde toevoegt voor medewerkers wordt geëlimineerd. Anderzijds is het recruitmentbeleid een aandachtspunt.
Een overgrote meerderheid van de organisaties (85 procent) vindt dat hun talentmanagementprogramma’s en -beleid grondig en dringend herzien moeten worden. Het managen van de wijzigingen vergt ondersteuning van het management. Maar 4 procent van de ondervraagden stelt echter dat HR wordt gezien als strategisch partner binnen hun organisatie. Dit en meer blijkt uit de Global Talent Trends Study 2016 van Mercer onder 1730 HR-professionals en 4500 werknemers in 17 landen.
De aard van tijdelijk werk in Nederland, maar ook wereldwijd, is aan het veranderen. Tijdelijke arbeidskrachten hebben gemiddeld steeds meer vaardigheden, steeds langere werkervaring en een steeds hogere opleiding. Er wordt van ze verwacht dat ze autonomer werken, meer verantwoordelijkheid nemen en meer flexibiliteit tonen.
Slechts 25 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar meegedaan aan een bedrijfsprogramma gericht op het verbeteren van de gezondheid. De helft van de werkgevers wijdt dit gebrek aan enthousiasme aan het ontbreken van een overkoepelende gezondheidsstrategie.
Alle extra banen die bedrijven via Wsw-detacheringen hebben ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking tellen mee voor de banenafspraak. Dit kondigt staatssecretaris Klijnsma aan in een brief aan de Tweede Kamer. Na afspraken hierover met de sociale partners, VNG en UWV schort Klijnsma de voorwaarde rond gedetacheerd werk voorlopig op, omdat die in de praktijk negatief blijkt uit te pakken.
Veel Europese landen omarmen technologie en onderwijs en zijn daarin zelfs leidend. Zo zijn in Duitsland de werktijden korter dan in veel andere landen maar de productiviteit het hoogst, bevindt Frankrijk zich in de voorhoede van de big data en digitale technologieën en kent het bedrijfsleven in Nederland een progressieve aanpak. Dit en meer blijkt uit het onderzoek ‘Hoe werk verandert’ van het ADP Research Institute onder 2000 respondenten in 13 landen.
Niet 78 maar 73,5 procent wordt als loon uitgekeerd. Dit blijkt uit een nieuwe berekening van De Nederlandsche Bank zo meldt de Volkskrant.
Werksfeer, salaris/arbeidsvoorwaarden en baanzekerheid bezetten de eerste drie plaatsen in de top 10 van aspecten van goed werkgeverschap. Deze uitkomsten contrasteren met wat werkgevers in de perceptie van medewerkers aan belangrijke bedrijfseigenschappen hebben: een aangename werksfeer en goede arbeidsvoorwaarden scoren daarin relatief laag.