Het aandeel werkenden dat deel uitmaakt van de flexibele schil (werknemers op een flexibel arbeidscontract en zzp’ers) is het laatste decennium sterk toegenomen, van 23% in 2003 tot 35% in 2015. Ook het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de flexibele schil is toegenomen.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt vanaf 14 tot 25 november 2016 een aanvraagperiode open voor de subsidie van projecten die zich richten op het langer en gezonder aan het werk houden van werknemers. Daar valt ook de aanpak van werkstress onder.
De gevolgen van robots en hypermoderne technologie voor de werkvloer zijn ingrijpend. Bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs moeten hun krachten bundelen en vaart maken met het ontwikkelen van een nieuwe generatie werknemers. Maar hoe doe je dat, een omslag maken van traditioneel personeelsmanagement naar Smart HRM?
De toekomst van organisaties hangt af van Big Data, aldus Emile Aarts, rector magnificus van de Tilburg University. In een interview met Management Team vertelt de rector magnificus over de typen toepassingen die hij als kansrijk ziet.
Werkgevers zeggen met werkdruk bezig te zijn, maar uit onderzoek van HR Navigator blijkt werkdruk nauwelijks een thema te zijn. Zij komen tot de conclusie dat het bij de meeste werkgevers pas een probleem wordt als de werknemer uitvalt. En ook de aanpak van de arbodienstverleners blijkt te curatief te zijn.
Werknemers die langdurig ziek zijn, houden recht op een transitievergoeding maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Dit staat in een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
In Nederland worstelen medewerkers met het effectief omgaan met werkstress. Maar liefst 40 procent van de medewerkers ervaart structureel werkstress door een te hoge werkdruk en een verstoorde werk- en privébalans. Factoren die de vitaliteit van werkend Nederland negatief beïnvloeden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Lang leve de werkdruk!’ van Schouten & Nelissen onder ruim 1.000 werknemers.
Jongere werknemers hebben gemiddeld meer werkstress en meer vermoeidheidsklachten dan ouderen. Hoewel dit niet meteen tot verzuim leidt, hebben deze problemen wel grote nadelige effecten, stelt Arbo Unie. ‘Werknemers tot dertig jaar hebben klachten die hun prestaties verminderen en uiteindelijk kunnen leiden tot een overspanning of burn-out. Dit blijkt uit onderzoek van Arbo Unie onder ruim 90.000 medewerkers.
‘We moeten de arbeidswetgeving die uit 1912 dateert vernieuwen en moderniseren. Zorgen dat de zzp’er überhaupt voorkomt in die wet. Daarna moeten we kijken welke fiscale speleregels daarbij horen.’ Dit zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging ONL op BNR Radio. Hij reageert hiermee op de ruim 150 meldingen die binnen zijn gekomen over de wet DBA van kleine zelfstandigen die door de nieuwe wet in moeilijkheden zijn gekomen.
De overheid voert weer campagne en werkgevers faciliteren hun personeel in allerlei trainingen en cursussen om de mentale veerkracht van medewerkers te vergroten. Beide slaan de plank volledig mis. De huidige aanpak van werkstress is symptoombestrijding en werkt zelfs averechts.