Een derde van de Nederlanders met een betaalde baan verandert in 2017 van baan of denkt hierover na. Van de mensen die de intentie hebben om van baan te wisselen, wil bijna 25 procent ZZP’er of ondernemer worden. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1100 werkende Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank.
Het ontbreken van doorgroeimogelijkheden (33%) is volgens mkb-professionals de belangrijkste reden dat medewerkers uit dienst gaan, naast pensionering. Tegelijkertijd geeft slechts 16 procent aan te willen investeren in doorgroeimogelijkheden en het toekomstperspectief van medewerkers. Binnen het MKB ligt de nadruk namelijk meer op persoonlijke ontwikkeling in de vorm van opleidingen, training en coaching (53%) en arbeidsvoorwaarden (48%).
Flexibilisering, nieuwe generaties op de werkvloer, technologische innovaties, gecombineerd met een aantrekkende economie... Welke HR-gerelateerde trends hebben directe impact op de werkplek?
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen waar u vanuit HR rekening mee moet houden?
Net als eerdere jaren hield nieuwe wetgeving de HR-gemoederen in 2016 bezig en dan met name de 'soap' rondom de invoering van de Wet DBA. Verder vindt u een aantal opvallende artikelen in de top 10 van best gelezen op HR Praktijk, zoals de nummer 1...
Maar liefst 67 procent van de directieleden van beursgenoteerde bedrijven wereldwijd denkt dat technologie de komende vijf jaar meer toegevoegde waarde zal leveren dan menselijke arbeid. En 44 procent van de directieleden denkt dat automatisering, robots en artificiële intelligentie (AI) de rol van werknemers zelfs 'grotendeels irrelevant' zal maken.
Voor 93 procent van de medewerkers is een deels besloten werkplek het meest ideaal om zich te kunnen concentreren. Voor 89 procent is dit bovendien de meest productieve plek om te werken.
Na vijf jaar is ‘werving en selectie’ teruggekeerd in de top 5 van HR-prioriteiten voor 2017. Talentmanagement is het aangewezen middel om talent te binden. HR-managers geven aan breed op talentontwikkeling van alle medewerkers in te zetten en niet alleen op high potentials. Een overgrote meerderheid van de medewerkers ervaart echter nog geen omslag van een exclusief naar een inclusief talentmanagementbeleid. Dit en meer blijkt uit de Raet HR Benchmark 2017.
HR zou huidige en toekomstige vacatures en functies in taken moeten opdelen. Deze aanpak past in het tijdbeeld, waarin organisaties steeds scherper willen sturen op wat ze daadwerkelijk nodig hebben.
Kent u of bent u de potentiële winnaar van de HR Proffie, dé prijs voor het beste HR-beleid van Nederland in 2016? Eerdere winnaars zijn onder meer KPN, FrieslandCampina, Pon, Hero Benelux en Booking.com.