Ruim 36 procent van de Nederlandse werkgevers weet niet voor welke sociale verzekeringsregelingen (SV-regelingen) hun personeel in aanmerking komt, blijkt uit het SV- regelingenonderzoek van Willis Towers Watson. Bovendien ontdekt bijna de helft (46%) pas achteraf dat ze bepaalde regelingen hebben gemist. Ook voor 2017 is een aantal belangrijke wetswijzigingen doorgevoerd, dus een nieuwe kans op tegemoetkomingen voor de werkgever.
Door technologie verandert de missie van de servicedesk sterk. Technologie is een belangrijke business enabler geworden. Dit legt druk op de servicedesk om sneller, flexibeler en proactiever te reageren op de wensen van individuele gebruikers en de organisatie als totaal.
In 2015 verzuimden 96.000 werknemers in Nederland minimaal één dag als gevolg van een arbeidsongeval. Veel voorkomende letsels waren ontwrichtingen, verstuikingen, verrekkingen en (oppervlakkige) verwondingen. Dit meldt CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die in samenwerking met TNO wordt afgenomen.
Deze vijf banen in de sectoren IT, Logistics & Supply Chain, Marketing & Sales, Engineering en Finance zijn groeiende vanwege externe factoren zoals schaarste aan talent, nieuwe technologieën en complexiteit van de functie zo meldt recruitmentorganisatie Hays.
Na een jaar proefdraaien met onbeperkt verlof weet softwarebedrijf Bynder het zeker: werknemers die zelf mogen bepalen hoeveel vrije dagen ze opnemen, misbruiken dat vertrouwen niet. Maar om de teams binnen het bedrijf niet te ontregelen is afstemming van vakanties en andere vrije dagen cruciaal.
In Frankrijk is een nieuw wetsartikel in werking getreden, waarin staat dat werknemers het recht hebben om helemaal offline te zijn in hun privétijd. Frankrijk is het eerste land dat dat wil afdwingen zo meldt de NOS.
De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijsfgeneeskunde (NVAB) maakt zich zorgen over het effect van de verhoging van de pensioenleeftijd op de gezondheid van werknemers. Langer doorwerken maakt de AOW betaalbaar, maar leidt nu en in de toekomst tot problemen bij grote groepen werknemers aldus de stichting.
Bijna iedere werknemer gaat er in 2017 in nettoloon op vooruit. De procentueel grootste stijging geldt voor een brutosalaris van 1.750 euro: dit stijgt met bijna driekwart procent, een bedrag van 11 euro netto. Verdien je het minimumloon dan ga je er, inclusief de reguliere verhoging, netto 15 euro op vooruit. Een werknemer met een modaal salaris ontvangt 3 euro meer op zijn bankrekening. Anderhalf keer modaal ziet een stijging van 5 euro onderaan de salarisstrook staan en twee keer modaal ontvangt 10 euro meer per maand.
De werkgeverslasten dalen in 2017 voor de meeste organisaties als gevolg van lagere sectorpremies en een lagere ZVW-werkgeversbijdrage. Met name personeel met lagere en middeninkomens worden goedkoper. Zo hoeft voor een bouwvakker met een modaal inkomen maandelijks 17 euro minder lasten te worden afgedragen. De meeste uitzonderingen zijn te vinden in de overheidssector: zowel ambtenaren met een laag, midden als hoger inkomen worden in 2017 duurder voor overheidsinstanties. Dit komt voornamelijk door hogere pensioenafdrachten.
Caroline van Nieuwkerk is met ingang van 1 december 2016 benoemd tot Regional People & Culture Director Western Europe bij ISS Facility Services.