Uit onderzoek blijkt dat we vaak mensen aannemen die op onszelf lijken, wat niet leidt tot de best presterende teams. Dat is te voorkomen door een ‘robot’ de selectie te laten maken. Deze voorspelt op basis van taal welke kandidaat het beste bij een baan of binnen een bedrijfscultuur past. Accuraat en snel.
Verzuim door fysieke (over)belasting op het werk levert de BV Nederland een kostenpost van maar liefst 1,1 miljard euro per jaar op. Daarmee is het na werkstress de grootste oorzaak van werkgerelateerd verzuim. Wat zijn de belangrijkste oorzaken en in welke sectoren is de problematiek het grootst?
Het aantal HR-vacatures is het afgelopen jaar flink gestegen. In 2016 werden 37.763 unieke vacatures voor HR- en recruitmentfuncties online geplaatst, een stijging van 24,2% ten opzichte van 2015. Bijna de helft van het totaal aantal unieke online vacatures betrof vacatures voor recruitment (46,6%), gevolgd door personeelsadministratie en HR-support (31,5%).
De mate waarin vacatureteksten doelgroepgericht zijn geschreven in Nederland is erg laag. In het overgrote deel van de vacatureteksten mist het aanbod voor de potentiële kandidaat of zijn er algemene arbeidsvoorwaarden genoemd die niet interessant zijn voor de te werven doelgroep.
Banen in HR zijn in trek. Vijf kansrijke en populaire HR-functies volgens recruitmentorganisatie Hays.
Het hanteren van een vitaliteitsbeleid is niet nodig als het aan de mkb’er ligt (63%). De behoefte aan een dergelijk beleid is bij deze groep ondernemers simpelweg niet aanwezig. 19 procent geeft als reden dat het nog onbekend terrein is en 14 procent zegt dat de verantwoordelijkheid bij de medewerkers zelf ligt.
Het wetsvoorstel van demissionair minister Asscher om de kosten van de transitievergoeding bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid niet langer voor rekening van de individuele werkgever te laten komen, kan niet op goedkeuring van de Raad van State rekenen. Asscher geeft echter aan toch met de plannen door te gaan.
Nederlandse werknemers beoordelen hun werkomgeving positiever dan werknemers uit andere Europese landen. 63% van de Europese werknemers omschrijft de werkomgeving als negatief. In Nederland is dit percentage 47% en Italië en Hongarije zijn het minst tevreden met 74%.
Maar liefst vier op de tien medewerkers ervaren hun werk als niet zinvol. Zij zijn minder bevlogen in hun werk, hebben geen regie en laten hun baan niet aansluiten op hun drijfveren en talent. Hierdoor zijn zij minder gelukkig dan medewerkers die hun werk wel zinvol vinden. Dit terwijl werknemers die gelukkig zijn, het verschil maken voor organisaties.
In 2016 was de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan 64 jaar en 5 maanden, net als in 2015. Het is voor het eerst in 10 jaar dat de gemiddelde pensioenleeftijd niet is gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.