Werknemers in Nederland rapporteerden in de afgelopen tien jaar op enkele aspecten minder goede arbeidsomstandigheden. Zij ervaarden minder autonomie en vonden minder uitdaging in het werk. Ze gaven ook iets minder vaak aan promotie te hebben gemaakt. Met de toename van het aantal flexibele contracten nam tegelijkertijd de werkzekerheid af. Dit melden het CBS en TNO in de nieuwe publicatie ‘Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt’.
Ook al is de handhaving van de Wet DBA opgeschort tot 2018, de onrust onder zzp’ers en opdrachtgevers wordt er niet minder om. Daarom heeft een werkgroep met ambtenaren van verschillende ministeries voorstellen bedacht voor het kwalificeren van de arbeidsrelatie om zo de Wet DBA vlot te trekken. Het volgende kabinet gaat aan de slag met de 10 aanbevelingen uit het rapport.
Het positief beïnvloeden van het werkgeversimago is in veel bedrijven een hot topic. En dat is niet zo gek; een sterke company branding vergemakkelijkt het aantrekken van de juiste mensen. Een belangrijke factor die je imago beïnvloedt, is de candidate experience – de totale ervaring die een sollicitant opdoet met jouw organisatie tijdens het recruitmentproces. Vanaf het lezen van de vacature en het eerste contact met jouw organisatie tot en met de eventuele onboarding.
Tot vorig jaar was er weinig dynamiek zichtbaar in de beroepsontwikkeling binnen het HR werkveld, maar in de eerste helft van 2017 is hier verandering in gekomen. Hoe ziet de top 10 van meest gezochte HR-beroepen eruit?
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat driekwart van de werkgevers vindt dat de financiële gezondheid van werknemers een belangrijk onderdeel van het HR-beleid is. Ook wil 80 procent van de werkgevers werknemers met geldproblemen graag ondersteunen. Tegelijkertijd vindt een derde van de werkgevers financiële problemen van werknemers een reden een contract niet te verlengen. Zorgelijk aldus het Nibud. Een werkgever kan pas echt goed helpen als de werknemer niet meer bang is om vanwege schulden ontslagen te worden.
Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Dat vinden werknemers een aparte gang van zaken. Want een burn-out is ook een bedrijfsongeval, vindt 65 procent van de werknemers die zelf een burn-out heeft gehad.
De verschuiving naar digitale bedrijfsmodellen vereist verandering van de kernprocessen van organisaties en de grootste hindernis daarbij zijn mensen – niet de technologie of financiële beperkingen. Hoe kunt u hier vanuit HR adequaat op inspelen? Drie aanbevelingen om u op weg te helpen.
Anders dan veel werkgevers denken, zijn Nederlandse werknemers vrij ‘honkvast’. Bijna driekwart wil helemaal niet jobhoppen: zij werken liever hun hele leven voor één werkgever dan dat ze elk jaar wisselen van baan. Daarnaast vinden de meeste medewerkers ruime secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan een hoog salaris en krijgen ze liever vrijheid in hun werk dan complimenten over hun prestaties. Een meerderheid werkt liever in zijn comfort zone dan dat hij constant wordt uitgedaagd.
Slechte werkomstandigheden hebben een negatieve invloed op werknemers. Dit leidt tot ziekte, demotivatie, of zelfs het vertrek van werknemers. Oorzaken zijn bijvoorbeeld warmte, te weinig ruimte of zelf gevaarlijke omstandigheden. Geluidsoverlast blijkt de nummer 1 kwelling voor werknemers te zijn.
De werkloosheidsuitkering voor ouderen blijft maximaal drie jaar en twee maanden. Werkgevers zijn met een aanvulling op de WW-uitkering akkoord gegaan. Zij het onder voorwaarden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling