Op dit moment komt meer dan de helft (51%) van de Nederlandse werknemers naar hun werk terwijl hun prestaties negatief beïnvloed worden door werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Meer dan een kwart (27%) van de werknemers geeft aan dat ze zelfs overwogen hebben van baan te veranderen door de negatieve impact van de werkomgeving op hun gezondheid.
Een werkgever mag tijdens de proeftijd geen vragen stellen over het gebruik van medicijnen, fysieke beperkingen en bereidheid een medische keuring te ondergaan. Dat stelt de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) in een oordeel over een klacht.
Ondanks geavanceerde digitale thuiswerkmogelijkheden geven bedrijven er de laatste tijd weer vaker de voorkeur aan dat hun medewerkers op kantoor verschijnen. De opkomst van Agile werken en meer fysieke samenwerking in multidisciplinaire teams speelt hierbij een rol. Is thuiswerken over het hoogtepunt heen?
Standaard tien dagen vaderschapsverlof in de hele EU, zo luidt een voorstel dat de Europese Commissie bepleit bij de EU-lidstaten. Voor ons land betekent dit een vervijfvoudiging van het bestaande verlofrecht voor vaders van twee dagen. En in de Tweede Kamer blokkeert de VVD momenteel een kabinetsvoorstel om het vaderschapsverlof te verlengen naar vijf dagen vanaf 2019.
Flexwerkers zijn vaker arbeidsongeschikt dan werknemers met een vaste baan. Daarom maken zij ook relatief vaak gebruik van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat blijkt althans uit een rapport van topambtenaren van alle ministeries dat in de ministerraad wordt besproken.
De handhaving van de wet DBA door de Belastingdienst is tot in ieder geval 1 januari 2018 opgeschort. Staatssecretaris Wiebes geeft nu in een brief aan de Tweede Kamer aan ernaar te streven om voor het zomerreces helderheid te geven over het verdere traject en de gevolgen hiervan voor de opschorting van de handhaving.
In 2016 heeft het kabinet een verkorting van de WW doorgevoerd. Nu hebben de vakbonden en de werkgevers toestemming van het kabinet gekregen de WW-versobering te repareren voor oudere werklozen zo meldt de Volkskrant.
De werkzaamheden die worden uitgevoerd in typische mannenberoepen zijn een stuk gevoeliger voor robotisering en digitalisering dan de werkzaamheden bij typische vrouwenberoepen. Dit blijkt uit een analyse door JobPersonality.
De Wwz heeft het aantal bepaalde en onbepaalde tijd contracten voor vervangingswerk in het onderwijs doen toenemen. Ook is de positie van de vervanger en het werkgeverschap veranderd. Dit blijkt uit een quickscan van onderzoeksbureau Penta Rho dat de gevolgen van de Wwz in het bijzonder onderwijs onderzocht in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Een medewerker kan na een bijbaan van vakkenvullen en voor een vaste baan een tijdelijk contract krijgen voor vier jaar en geld voor scholing. Een interessant voorstel, en ook geschikt voor andere sectoren, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg in de Volkskrant.