Het demissionaire kabinet maakt structureel ruim twee miljard euro extra per jaar vrij om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Dat blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota. Wat gaan werkgevers en werknemers van alle plannen merken? De belangrijkste veranderingen op een rij.
Weet je hoe je informatie kritisch beoordeelt, hoe je apparaten veilig houdt en hoe AI werkt? Met de nieuwe tool DigIQ kunnen alle Nederlanders van tien jaar en ouder testen wat ze online kunnen en hoe dit te verbeteren. De DigIQ is ook geschikt voor organisaties en scholen die de digitale competenties van medewerkers of/en studenten willen versterken. De websitecode kan dan worden gepersonaliseerd.
Bij gemeenten en provincies werken steeds meer externen. Zien ambtenaren hen als ‘echte’ collega’s? Nee, zo blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met I&O Research. Vooral ambtenaren boven de 40 jaar niet.
Meer dan de helft van alle werkenden in Nederland ervaart één of meerdere keren per week stress. Iets meer dan de helft (54%) voelt zich in zo’n geval gesteund door de leidinggevende. Meer dan een kwart (27%) geeft aan dat de werkgever helemaal niets doet om de mentale gezondheid van medewerkers te bevorderen. Doen ze dit wel dan dan doen ze dit in de vorm van extra vrije dagen en het intensiveren van de communicatie en het contact met hun medewerkers.
19 september is het Prinsjesdag. Wat verandert er in 2024 allemaal op gebied van HR? Laat je op 21 september in een half uurtje bijpraten tijdens het gratis Prinsjesdagwebinar voor HR & Payroll van Salure.
Omdat werknemers zich in de pers uitlieten over hun werkgever Big Bazar en het dreigende faillissement heeft de keten besloten een verbod op praten met de pers op te nemen in hun social mediaprotocol. Werknemers vragen zich af of dat zomaar kan. RTL Nieuws vroeg het aan Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS.
Vier in plaats van vijf dagen werken. In het VK leverde deze proef positieve gezondheidseffecten als minder stress en een veel lager ziekteverzuim op. Minister Van Gennip ziet echter weinig in een één-op-één toepassing ervan in Nederland zo bericht Binnenlands Bestuur.
Vier jaar geleden stimuleerde nog maar 18 procent van de werkgevers de fiets voor woon-werkverkeer. Inmiddels heeft een derde van de werknemers een fietsregeling via het werk zo meldt leasemaatschappij ALD Automotive.
Sinds augustus 2022 mogen ouders na de 6 weken geboorteverlof nog eens 9 weken verlof nemen met behoud van 70 procent salaris. In het eerste jaar van deze nieuwe regeling hebben 124.000 ouders daar gebruik van gemaakt zo meldt het Parool op basis van cijfers van het UWV.
De helft van de directie van Nederlandse mkb-bedrijven weet niet goed wat hun HR-team precies doet en is van mening dat HR op dit moment vooral reactief functioneert zo blijkt uit een recente survey onder directie en HR-managers door HR-softwarebedrijf Personio.