De belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht per 1 juli 2017.
Ruim een kwart van werkend Nederland is niet betrokken bij collega’s en 14 procent geeft aan de meeste collega’s niet te kennen.
De afgelopen tijd hebben prominente instituten als DNB, het IMF en het CPB geopperd dat hogere loonstijgingen in Nederland wenselijk zouden zijn. Dat wil echter nog niet zeggen dat hogere loonstijgingen daadwerkelijk worden doorgevoerd.
Werkgevers die mensen in dienst nemen die na 1 januari 2018 56 jaar of ouder zijn, worden gecompenseerd als deze werknemers uitvallen vanwege ziekte. Het gaat om mensen die meer dan een jaar werkloos zijn en een ww-uitkering hebben ontvangen. Dat staat in de verzamelwet waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Veel organisaties worstelen nog met de toepassing van HR Analytics. Waar zitten de grootste problemen en weerstanden? Irma Doze, een van de docenten van de tweedaagse masterclass 'Aan de slag met HR Analytics', deelt haar ervaringen uit de praktijk.
Met elke minuut dat het onlinesollicitatieproces in beslag neemt, raken bedrijven tot vier procent van de kandidaten kwijt. Gemiddeld kost het een sollicitant in Europa vijf minuten om een onlinesollicitatieprocedure te doorlopen. In Nederland hoeft een kandidaat hier slechts twee minuten aan te besteden. De bedrijven in Nederland met de snelste onlinesollicitatieprocessen zijn Connexys, ABN Amro, Ohpen, AMC en VAC IT Groep.
Het belangrijkste thema op de HR-agenda is momenteel duurzame inzetbaarheid, direct gevolgd door ‘het versterken van de arbeidsmarktcommunicatie’ en het 'opstellen of bijstellen van opleidingsbeleid'. Deze thema’s stijgen flink in de ranglijst ten opzichte van vorig jaar.
De Tweede Kamer gaat zich alsnog buigen over een uitbreiding van het kraamverlof voor partners van twee naar vijf dagen. Een meerderheid stemde voor een snellere behandeling van het wetsvoorstel van demissionair minister Asscher van Sociale Zaken.
De taken van HR-professionals en HR-leidinggevenden komen steeds verder van elkaar af te liggen. Waar vier jaar geleden nog sprake was van een 'gebalanceerde mix tussen uitvoerende en beleidsmatige taken', tekent zich nu een tweedeling af binnen HR-afdelingen waarbij HR-professionals steeds minder tijd besteden aan de strategische kant van HR. Deze taken lijken in toenemende mate opgepakt te worden door HR-leidinggevenden.
Nederlandse HR-professionals blijken de effecten van de aantrekkende arbeidsmarkt te hebben onderschat. Er ontstaan personeelstekorten op vaak cruciale functies, waaronder ICT. En de personeelstekorten beperken zich niet langer tot de ‘bekende’ vacatures in ICT en Techniek: over vrijwel de gehele linie zijn er binnen korte tijd personeelstekorten ontstaan.