De HR-wereld is snel aan het veranderen. Een ruime meerderheid (71%) van de HR-professionals verwacht dat zijn functie de komende tijd gaat veranderen en de dreiging dat functies verdwijnen door robotisering lijkt dichterbij te komen. Het te besteden budget en de gevolgen daarvan op de te behalen doelen vormt dit jaar de grootste zorg. De zorgen met betrekking tot het economisch klimaat zijn daarentegen opnieuw gedaald.
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft de afgelopen jaren veel onrust gebracht onder zzp'ers en opdrachtgevers. Tegelijkertijd is aan de ‘onderkant’ van de arbeidsmarkt nog steeds sprake van schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De Wet DBA wordt daarom vervangen door het nieuwe kabinet.
Daar waar werken in een reguliere baan niet mogelijk is voor mensen, moeten gemeenten arrangementen bieden voor beschut werk, zo staat in het regeerakkoord. Op basis van loondispensatie kunnen werkgevers betreffende medewerkers zelfs onder het minimumloon betalen.
Machine learning levert een wezenlijke bijdrage aan de alledaagse werkprocessen binnen bedrijven. Om het volledige potentieel van machine learning te benutten, moeten leidinggevenden in de technologiesector gekwalificeerde talenten zoeken die met machines samen kunnen werken. Daarnaast moeten zij hun organisaties en processen herinrichten. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van ServiceNow onder 500 CIO’s.
De vijf belangrijkste uitdagingen op het gebied van HR zijn: employer branding, wendbaarheid van de organisatie, flexibele arbeidsrelaties, duurzame inzetbaarheid en HR-analytics. Dit blijkt uit de analyse van Manpower Group, waaraan vertegenwoordigers van veertien grote Nederlandse organisaties hebben meegewerkt.
Het is de primaire verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers dat werknemers inzetbaar blijven, zo staat in het regeerakkoord van het kabinet Rutte III. De overheid zorgt voor de noodzakelijke randvoorwaarden. Een belangrijke succesfactor daarbij is een doorbraak op ‘levenlang leren’, aldus de coalitiepartners. Daarmee wordt verankerd dat toekomstige generaties werkenden productief en gezond kunnen werken, ook tot aan hun AOW-gerechtigde leeftijd.
Het nieuwe kabinet kiest voor een substantiële verlenging van het (niet-overdraagbare) kraamverlof voor partners, zo blijkt uit het regeerakkoord. Dit levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de band tussen de partner en zijn of haar kind. Een ruimer kraamverlof vergroot tevens de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt, omdat er minder verschil zit in de duur van verlof voor beide ouders.
Na 60 dagen staat meer dan een kwart van de vacatures (27,6 procent) nog open. Vooral in Gelderland hebben werkgevers moeite om posities vervuld te krijgen: daar staat na zestig dagen 28,8 procent van de vacatures nog open. Dit blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed. De resultaten schetsen een vergelijkbaar beeld met dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat onlangs concludeerde dat het Nederlandse bedrijfsleven moeite heeft met het vinden van geschikt personeel.
Na de langste formatie ooit hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie eindelijk een regeerakkoord gepresenteerd. Wat staat daarin waar u vanuit HR de komende tijd mee te maken krijgt?
Veel organisaties hebben moeite met de flexibele en connected manier van werken van jonge werknemers. Hierdoor voelt 66% van de millennials (geboren tussen 1980 en 2000) zich bezwaard en maken zij zich zorgen dat collega’s denken dat zij niet hard genoeg werken als zij niet op kantoor verschijnen. Onder babyboomers ligt dit percentage op 50%.