"We leven in een talent economy: de komende decennia zal de vaardigheid om de beste talenten aan te nemen winnaars gaan onderscheiden van verliezers." Dit concludeerde Jerome Ternynck tijdens zijn presentatie op de afgelopen HR Tech World in Amsterdam. Om je recruitment te optimaliseren moet je de technologie optimaal inzetten én zorgen dat je je resultaten meetbaar maakt. Hij geeft drie tips.
Meer dan de helft van de werkgevers vindt het wenselijk dat werknemers doorwerken na hun 60e levensjaar. Doorwerken na de pensioensleeftijd vindt de helft wenselijk. Veel werkgevers vinden duurzame inzetbaarheid hun verantwoordelijkheid, maar nemen niet altijd maatregelen. Dit zijn enkele uitkomsten in de SCP-publicatie Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017.
Een tevreden medewerker is goud waard voor een organisatie. Om het geluk te meten voert HR tegenwoordig korte, gerichte en frequente onderzoeken uit. Maar het gaat erom iets te doen met de uitkomsten, alle losse ingrediënten in de juiste verhoudingen te combineren tot een appetijtelijk gerecht. De mens staat centraal, technologie biedt de finishing touch.
Kunstmatige intelligentie en steeds slimmere algoritmes lijken voor grote veranderingen binnen de recruitment en HR-wereld te gaan zorgen. In hoeverre is dit digitaliseringsproces ook de afgelopen jaren al van invloed was op de HR-branche? Uit onderzoek van Metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat er het afgelopen jaar in Nederland 34 procent meer vacatures voor HR-medewerkers en recruiters uit werden geschreven dan het jaar daarvoor. Ook is er in de uitgeschreven vacatures weinig vraag naar kennis van vernieuwende recruitment- of HR-tools.
Werkgerelateerde sociale netwerken (zoals LinkedIn) worden vaak gebruikt door recruiters om nieuwe werknemers te vinden, omdat het informatie over scholing of werkervaring bevat. Maar kun je ook iemands persoonlijkheid eruit afleiden? Ja, maar met name geldt dit voor extraversie en zelfpresentatie. Voor andere persoonlijkheidskenmerken lijkt dit niet te kunnen.
Om succesvol te zijn in je werk heb je het vertrouwen nodig van anderen, zegt onderzoeker Stefano Tasselli, onderzoeker aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Vrienden worden met collega’s lijkt op het eerste gezicht de uitgelezen manier om vertrouwen te winnen binnen de organisatie. In een recente studie ontdekte Tasselli echter dat wanneer de mate van openheid en diplomatie niet passen bij de aard van je vriendennetwerk, vriendschappen ook juist vertrouwen kunnen ondermijnen.
Nederlandse werknemers geven hun werkbetrokkenheid een score van 7,8 en de organisatiebetrokkenheid een 6,5. Dit betekent dat zij over het algemeen gelukkig zijn met het werk dat ze doen, maar niet echt met de organisatie waarin ze dat werk doen.
De meeste organisaties hebben de basis voor HR Analytics op orde. Dat blijkt althans uit een verkennend onderzoek van Berenschot en de Haagse Hogeschool onder organisaties in de regio Den Haag. De organisaties vinden zelf overigens dat het nog veel beter kan.
Ondanks de groeiende populariteit van activiteitgerelateerde werkomgevingen blijft de medewerkerstevredenheid hierover achter. Slechts 4 procent van de medewerkers blijkt meermalen per dag van werkplek te wisselen, maar deze groep is wel significant meer tevreden over hun werkomgeving.
Maar liefst 21% van de sollicitaties bij grote organisaties in Nederland blijft onbeantwoord. Hiermee komt dit percentage voor het eerst sinds 2013 weer boven de 20% uit. Dit blijkt uit mystery sollicitaties van Digitaal-Werven onder de 500 grootste en bekendste organisaties van Nederland.