Welke gevolgen hebben technologische ontwikkelingen voor de vraag van werkgevers naar personeel in de komende vijf jaar? In opdracht van UWV heeft TNO onderzoek gedaan naar veranderingen in functies als gevolg van automatisering, robotisering en digitalisering. Op basis van dit onderzoek kan UWV werkzoekenden beter informeren over de wensen van werkgevers en over hun kansen op de arbeidsmarkt.
Slechts 1 van de 5 melders ongewenst seksueel gedrag onderneemt vervolgstappen. Dit blijkt uit een actuele peiling onder 300 leden van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Zij zijn werkzaam in/voor bedrijfsleven, onderwijs, zorg en overheid. De uitkomsten zijn voor de LVV aanleiding om de nieuwe minister van Sociale Zaken te vragen om organisaties te verplichten een vertrouwenspersoon aan te stellen en de positie van vertrouwenspersonen wettelijk te regelen.
Bij de sturing van de digitale transformatie speelt HR een voorname rol. HR moet zelf de regie nemen en dat zien als erkenning voor hun positie. Dat stelde onder meer Henrik Schärfe, ceo van Foundation Autonomous tijdens de afgelopen HR Tech World in de RAI in Amsterdam.
Bijna 60 procent van de werknemers in Nederland vindt dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan het voorkomen van stressgerelateerde klachten op het werk. Ruim 40 procent vindt zelfs dat wettelijk vastgelegd moet worden dat je buiten werktijd niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever.
Van de Nederlandse professionals ervaart negen op de tien (87 procent) stress op de werkvloer. Bovendien vindt een derde (33 procent) de werkdruk over het algemeen te hoog. Toch is er veel onduidelijk binnen organisaties hoe om te gaan met hoge werkdruk en burn-out.
Meer dan ooit vertrekken Nederlanders voor hun werk naar het buitenland. Dit is een flinke investering voor de werkgever, dus is het belangrijk dat de voorbereiding optimaal is. Wat komt allemaal om de hoek kijken als uw personeel gaat werken in het buitenland? De 5 belangrijkste aandachtspunten voor HR-adviseurs.
De AOW-leeftijd gaat in 2023 niet omhoog. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet heeft, op basis van nieuwe cijfers over de levensverwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de AOW-leeftijd voor 2023 vastgesteld. Die blijft in 2023 67 jaar en drie maanden, net als in 2022. De levensverwachting is minder snel gestegen dan in voorgaande jaren. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de AOW-leeftijd niet omhoog gaat.
Waren de reacties in eerste instantie positief op het kabinetsplan om kleine werkgevers tegemoet te komen met een kortere doorbetalingsperiode voor zieke werknemers, nu overheerst de scepsis bij VNO-NCW, verzekeraars en praktijkexperts aldus het FD.
Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlandse werknemers is actief op zoek naar een nieuwe baan. Dat is iets meer dan Europese collega’s. Bijna twee derde vindt dat zoiets als baanzekerheid niet meer bestaat. Samen met Duitse werknemers voelen Nederlanders zich wel het meest loyaal naar hun werkgever (67 procent resp. 63 procent). Franse werknemers blijven met ruim tien jaar het langst bij dezelfde baas.
Werkzoekenden in Nederland zijn over het algemeen niet positief over hun sollicitatie-ervaringen. Bijna 90 procent krijgt niet altijd een reactie op een sollicitatie. Ook is de doorlooptijd van de procedures te lang en weten sollicitanten niet waar ze aan toe zijn. Nederlandse werkgevers krijgen dan ook een magere 5,4 op het rapport als het gaat om sollicitatieprocedures.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling