De gemeente Hollands Kroon wordt al jaren gezien als hét voorbeeld van zelfsturing bij de overheid. Eind vorig jaar kwam de gemeente plotseling negatief in het nieuws. Heeft dit te maken met de gekozen organisatievorm? Wat zijn na vier jaar de voornaamste ‘lessons learned’?
Het vertrouwen in de eigen vaardigheden van Nederlandse werknemers holt achteruit. Europees gezien hebben we zelfs het minste vertrouwen in eigen kunnen. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse werknemers vreest bovendien dat hun baan in de nabije toekomst verdwijnt door automatisering. Hoe hoger onze leeftijd, hoe lager het vertrouwen is in de benodigde skills voor ons werk.
Het was al aangekondigd in het regeerakkoord: de huidige WWZ, de regels op het gebied van flexwerk en het ontslagrecht gaan weer (deels) op de schop. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start hiervoor met de internetconsultatie voor zijn nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De minister wil het wetsvoorstel vóór de zomer naar de Raad van State sturen en daarna naar de Tweede Kamer.
Het bedrijfsleven kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de veiligheid in de samenleving. Door de discussie over privacy en ethiek te voeren en de awareness binnen organisaties te vergroten. Dat stelt Krishna Taneja, directeur Nationale Veiligheid bij onderzoeksorganisatie TNO in de derde aflevering van de Securitas Studio Sessies met als thema ‘De impact van de open samenleving op uw beveiliging’.
Ons land behoort tot de acht meest robotbestendige landen van de geïndustrialiseerde wereld. Eén op de zeven banen, oftewel 14 procent, loopt in de geïndustrialiseerde landen grote kans om te verdwijnen. In Nederland gaat het om 11,4 procent.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de werkloosheid in 2018 steeds verder zal dalen. Gemiddeld is het aantal werklozen in het eerste kwartaal van dit jaar afgenomen met 10.000 personen per maand. In deze krappe arbeidsmarkt blijkt het voor werkgevers steeds lastiger om de juiste medewerker aan te trekken en te behouden. Wat zijn de succesfactoren voor aantrekkelijk werkgeverschap volgens de 10 meest aantrekkelijke werkgevers in klantcontact?
44% van de medewerkers op de werkvloer in een fabriek, werkplaats of buitenlocatie geeft aan weleens een struikel- en/of valpartij te hebben meegemaakt. Een kwart maakte soms een misstap. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Manutan onder 865 werknemers die betrokken zijn bij veiligheid in de kantooromgeving en op de werkvloer in fabrieken, werkplaatsen en op buitenlocaties in Nederland.
10 Procent van de werkgevers in de grootzakelijke markt ziet het verzuim van medewerkers als falen. Voor de werkgevers in het mkb is dit percentage lager, 6 procent. Van de Nederlandse werknemers zegt 15 procent dat ziek zijn wordt afgekeurd door hun werkgever. Deze cijfers blijken uit de HR Marktmonitor van Unique en Motivaction.
8 Procent van de werknemers ervaart het werk dat ze doen als zinloos. Nog eens 17 procent twijfelt aan het nut van hun werk. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een onderzoek van Robert Dur van de Erasmus Universiteit en Max van Lent van Universiteit Leiden onder 100.000 werkenden in 47 landen.
Donald Trump is niet de enige die soms een spiekbriefje moet gebruiken om empathischer te zijn. Althans, als het aan Nederlandse kantoormedewerkers ligt. Het merendeel van hen ergert zich aan een gebrek aan inlevingsvermogen van hun collega’s. Van de vrouwen is dit zelfs 80%, van jongere werknemers 84%. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van TrainTool, trainingsbureau in grootschalige soft skills-ontwikkeling, onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland.