Het kabinet is van plan een fiscale regeling voor buitenlandse werknemers, de zogenaamde 30%-regeling, per 1 januari 2019 te verkorten van acht naar vijf jaar. Hiermee heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Snel van Financiën ingestemd. De verkorting gaat gelden voor zowel nieuwe als bestaande gevallen.
39 Procent van de grootste werkgevers heeft geen privacy statement met daarin verwijzingen naar de verwerking van cv’s en/of sollicitanten en zijn derhalve niet ‘AVG recruitment proof’. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder de top-100 meest favoriete werkgevers en top-25 grootste (uitzend)bureaus.
VIVAT stopt met variabele beloning voor alle medewerkers. Volgens de verzekeraar is een variabele beloning niet een goede prikkel om klanten beter te bedienen en om jezelf te ontwikkelen.
In het regeerakkoord staat dat het instrument ‘loonkostensubsidie’ wordt vervangen door loondispensatie. Waar werkgevers nu de keuze hebben tussen de instrumenten loonkostensubsidie vanuit de gemeente en loondispensatie vanuit UWV, blijft straks alleen het instrument loondispensatie over. Hierdoor mag de werkgever de werknemer betalen naar loonwaarde. Voor werkgevers zou dit meer eenvoud betekenen. Het kabinet verwacht dat werkgevers daardoor eerder mensen in dienst nemen met een arbeidsbeperking.
Nederland blijkt volwassener in het werken met Agile dan andere Europese landen. Dit blijkt uit Europees onderzoek, uitgevoerd door Agile transformatie specialist Wemanity, onder 140 mensen uit een Agile community.
Volgens de Inspectie SZW is er nog steeds sprake van tekortschietende arbeidsveiligheid. Jaarlijks overlijden er tussen 50 en 70 werknemers als gevolg van een ongeval op het werk. In 2017 steeg het aantal ongevalsonderzoeken door de Inspectie SZW met 7 procent naar ruim 2.500. In 2016 overleden meer dan 4.000 werknemers als gevolg van een beroepsziekte. De Inspectie doet dan ook een beroep op werkgevers én werknemers om arbeidsveiligheid hoog op de agenda te zetten en daarnaar te handelen.
Nadine, Tim en Khadija zijn drie schoonmakers die het zat zijn. Ze zitten in het schoonmakersparlement en strijden voor een nieuwe cao. Leon Verdonschot volgt ze een jaar lang tijdens hun werk, thuis, acties en parlementszittingen.
Bedrijven geven jaarlijks gemiddeld € 949 uit aan de scholing van hun werknemers. En gemiddeld gaat iets meer dan een kwart van de werknemers eens of vaker per jaar op cursus. Meer dan de helft leert omdat er steeds hogere eisen worden gesteld aan de professionaliteit van medewerkers.
18 Procent van de werknemers heeft de afgelopen 12 maanden een nieuwe baan gevonden en maar liefst 23 procent blijkt dat dit jaar van plan te zijn – het grootste deel denkt aan een andere werkgever.
De gemeente Hollands Kroon wordt al jaren gezien als hét voorbeeld van zelfsturing bij de overheid. Eind vorig jaar kwam de gemeente plotseling negatief in het nieuws. Heeft dit te maken met de gekozen organisatievorm? Wat zijn na vier jaar de voornaamste ‘lessons learned’?