Gezocht: een starter, een student, een jonge hond. Of simpelweg: mensen tussen de 18 en 35. Leeftijdsdiscriminatie is een probleem dat een groot effect heeft op oudere werkzoekenden. Dat begint bij de vacatureteksten. Het College voor de Rechten van de Mens heeft onderzocht hoe vaak leeftijdsdiscriminatie voorkomt in vacatureteksten en wat het effect ervan is op een werkzoekende. In de 1,8 miljoen onderzochte vacatures is in 40.000 tot 60.000 gevallen leeftijd een criterium.
De werkdruk stijgt, maar Nederlanders hebben het weer meer naar hun zin op het werk. De gemiddelde tevredenheid ligt dit jaar op een 7. Dat is zo’n 0,3 punt hoger dan in 2017. Ook is werkend Nederland enthousiaster over zijn werkgever: flink meer medewerkers zouden hun werkgever aanbevelen.
In de Wet op de Medische Keuringen staat dat vragen stellen aan sollicitanten over hun gezondheid niet mag. Niet in de gesprekken en niet in sollicitatieformulieren. Toch gebeurt het, bijvoorbeeld over medicijngebruik en arbeidsgeschiktheid. Sollicitanten worden daarmee aangetast in hun privacy. De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) vraagt bedrijven en brancheorganisaties om hier aandacht aan te besteden.
Hoe moet u werk de komende jaren organiseren om de continuïteit van de organisatie te waarborgen? Hoe blijft u een aantrekkelijke werkgever voor behoud en het aantrekken van talent? En wat is de impact van technologie op werken in het algemeen en uw baan in het bijzonder? Tomorrow@work 2018 geeft u op 20 november in Amersfoort waardevolle input voor het beantwoorden van deze vragen. Hier alvast een tipje van de sluier.
Twintig procent van de werkende Nederlanders werkt wel eens thuis om collega’s te ontwijken. Van de alleenwonenden werkt zelfs ruim een kwart thuis om (bepaalde) collega’s niet onder ogen te hoeven komen.
Het Klimaatakkoord is een belangrijke stap dichterbij gekomen aldus het Klimaatberaad. Alle partijen die afgelopen maanden hebben meegewerkt, onderschrijven het Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Een van de partijen is de taakgroep Arbeidsmarkt en Scholing. Deze taakgroep heeft in haar advies onder meer zeven handvatten voor integraal arbeidsmarktbeleid opgesteld.
Werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben, kunnen bij ziekte van deze mensen een beroep doen op een regeling die hun loondoorbetaling compenseert. Uit onderzoek van UWV blijkt dat werkgevers niet voor alle ziekmeldingen een beroep op de no-riskpolis bij UWV doen.
De arbeidsmarkt is krap en veel organisaties hebben moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel. Toch blijken aantrekkelijk werkgeverschap en de ontwikkeling van werknemers grotere personele uitdagingen dan werving.
78 Procent van de Europese overnemende partijen bij fusies en overnames slaagt erin om via doelgerichte regelingen minimaal 80 procent van de werknemers te behouden. Daarmee doen de bedrijven het beduidend beter dan in 2014 toen slechts 68 procent deze drempel behaalde. Mogelijk komt dit doordat de belangrijkste medewerkers en leidinggevenden al in een eerder stadium betrokken worden.
Werkgevers maken bedroevend weinig afspraken waardoor ouderen langer en met plezier aan het werk kunnen blijven. Dit meldt Gerard Groten, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid en remuneratie van werkgeversvereniging AWVN in het FD.