De Vierde Industriële Revolutie - waarin de digitale, fysieke en biologische wereld zullen samensmelten - zorgt ervoor dat organisaties flexibeler moeten zijn dan ooit tevoren. Met name op het vlak van HR ontstaat er een enorme kenniskloof tussen wat werkgevers zoeken en wat werkzoekenden te bieden hebben.
De afgelopen jaren zijn er door de Inspectie SZW 157 onderzoeken gedaan naar schijnconstructies. In 61 gevallen konden er overtredingen worden vastgesteld. Zo heeft de Inspectie SZW onwenselijke constructies ontrafeld in onder meer de 24-uurszorg, werkconstructies met schijnzelfstandigen en gefingeerde dienstverbanden. De boete die gegeven is loopt in de miljoenen euro’s.
Het kabinet heeft aangekondigd het pakket vestigingsklimaat als onderdeel van het pakket Belastingplan 2019 opnieuw te willen wegen. Met dit pakket wordt ook een aantal overgangsmaatregelen getroffen bij maatregelen uit het pakket Belastingplan 2019 die het bedrijfsleven raken, zoals de 30%-regeling.
HR-professionals die holacracy, Semco-stijl of zelfsturing volgens het Buurtzorg-model willen nadoen staan aan het eind van de dag met lege handen. Laat de hype lekker de hype, vindt organisatiefilosoof Ben Kuiken. Want alleen op het niveau van individuele medewerkers kun je werkelijk iets bereiken.
Wanneer de groei van het flexibele werken in ons land zich op dezelfde wijze blijft ontwikkelen als afgelopen jaren, is Nederland in 2030 koploper op het gebied van flexibel werken in Europa. Maar liefst 12,3% van de banen zal worden ingevuld door middel van het flexibel inzetten van de werktijd of -plek, een toename van maar liefst 64% ten opzichte van 2017.
De Strategische Personeelsplanning (SPP) van grote organisaties faalt op twee belangrijke fronten. Ze weten niet welke competenties nodig zijn en vast en flex zijn erg gescheiden.
“Schaf de hele HR-kolom af met al hun verzinsels, formulieren, systemen en personeelsdossiers. Hoe verfrissend zou dat zijn”, aldus Antoon Vugts, directeur HR aan de Universiteit Maastricht op LinkedIn. Meer dan duizend likes en meer dan honderd inhoudelijke reacties volgden...
Wanneer de groei van het flexibele werken in ons land zich op dezelfde wijze blijft ontwikkelen als afgelopen jaren, is Nederland in 2030 koploper op het gebied van flexibel werken in Europa.
Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers wil invloed kunnen uitoefenen op zijn of haar arbeidsvoorwaarden en de samenstelling van het arbeidsvoorwaardenpakket kunnen bepalen. Bedrijven houden echter geen rekening met deze mogelijkheid, aangezien de overgrote meerderheid van de werkgevers (76%) nog steeds de volledige zeggenschap heeft over het salarispakket van hun werknemers.
In 2019 veranderen er een aantal SV-regelingen. Wij hebben enkele veranderingen voor u op een rij gezet.