Klachten die voortvloeien uit fysieke belasting, liggen aan de basis van 29,8 procent van het werkgerelateerde verzuim: 18,5 procent komt door zwaar werk, 11,3 procent door repetitief werk (NEA, 2017). Daarmee staat fysieke belasting, na werkstress, op de tweede plaats van werkgerelateerde verzuimoorzaken. Hoe krijg je daar als organisatie grip op, welke risico’s zie je misschien over het hoofd? En hoe zorg je voor de duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers?
De arbeidsmarkt krijgt de komende jaren te maken met fundamentele veranderingen, zoals robotisering en platformisering. Daarnaast hebben mensen andere wensen over de vormgeving van hun werk dan vroeger. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen in de manier waarop we de arbeidsmarkt organiseren. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom een onafhankelijke commissie van experts onder leiding van Hans Borstlap gevraagd hier advies over uit te brengen.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) naar Tweede Kamer gestuurd. Dit pakket maatregelen verkleint de verschillen tussen vast en flexwerk. Hierdoor wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen een vast contract te bieden, terwijl flexibel werk mogelijk blijft waar het werk dat vraagt.
Bedrijven die actief werken aan hun cultuur zijn aantoonbaar succesvoller; niet alleen hebben ze vaak een hogere omzet, maar hun digitale innovaties hebben ook een hogere slagingskans. Dat blijkt uit onderzoek van Cognizant en HfS Research.
Meer werknemers uit de auto en op de fiets. Dat is waar 11 werkgevers zich samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) actief voor in gaan zetten. Zij noemen zich sinds 1 november fietsambassadeur. Van Veldhoven wil nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen uit de auto op de fiets krijgen.
Bureaucratie, slecht leiderschap en het gevoel van onmacht zijn de grootste energieslurpers voor millennials. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door generatie-experts onder 3300 Nederlandse jongeren op de werkvloer.
De AOW-leeftijd gaat in 2024 niet omhoog. In 2024 hebben mensen recht op AOW met 67 jaar en drie maanden. Daarmee blijft de AOW-leeftijd gelijk in 2022, 2023 en 2024.
Gaan robots ons werk overnemen? Welke vaardigheden zijn toekomstbestendig? Wat verwachten medewerkers van de werkomgeving? De werktrends voor 2019 laten zien welke kant het opgaat.
De zelforganisatiehype lijkt alweer over zijn hoogtepunt te zijn. Lijkt, want veel organisaties hebben deze werkwijze inmiddels geïncorporeerd en zo het nieuwe normaal gevonden. Ze zijn overgegaan naar een ‘nieuwe’ alledaagse routine, vaak voorzien van een label dat niet meer de vorm (zelforganisatie) maar het doel benoemt (‘klant centraal’ of ‘de vitale organisatie’).
Ruim een derde van de werknemers die in 2015 begonnen in een flexibele onderwijsbaan stroomde binnen een jaar door naar een vaste baan. Vijf jaar eerder was dat nog 24 procent. Het onderwijs was de enige bedrijfstak waar het aandeel doorstromers van flexibel naar vast in vijf jaar toenam. Dit meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek op basis van registraties.