Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord gesloten over wetgeving voor meer zekerheid voor deeltijdwerkers. Flexwerkers met een contract van meer dan 12 uur per maand krijgen hiermee meer rechten. Het gaat om afspraken over beschikbaarheid en over hoelang zij van tevoren moeten worden ingelicht over hun volgende klus.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De wet gaat volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de verschillen tussen vast en flexwerk verkleinen. Het voorstel moet nu worden besproken in de Eerste Kamer.
Twee op de vijf Nederlanders vindt thuiswerken zo prettig, dat ze dit het liefst meerdere dagen per week doen. Ook flexwerken is geen probleem voor de meerderheid. Dit blijkt uit onderzoek van Brunel onder 964 sollicitanten.
Steeds meer thuiszorgorganisaties gingen zoals Buurtzorg over op zelfsturende teams. Zo ook Cordaan Thuiszorg. Deze organisatie komt echter terug op zelfsturing. En niet alleen Cordaan.
Werknemers moeten steeds meer doen en hebben daar steeds minder zelf over te zeggen. Dit vertaalt zich in een stijging van de burn-outklachten bij werknemers. Ongeveer een kwart van het totaal aantal verzuimdagen houdt verband met psychische klachten, overspannenheid of burn-out. Dit blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO.
De verlenging van de proeftijd van twee naar vijf maanden is van de baan. Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in het wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken.
De afgelopen drie jaar is op de Nederlandse arbeidsmarkt een sterke stijging te zien van het aantal mensen dat bij wisseling van baan een vast contract krijgt. Daar tegenover staat een even sterke daling van het aantal flexcontracten. En van de mensen die na een baanwisseling beginnen met een tijdelijk of flexibel contract, verwacht een groeiend deel een vast contract te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group uit Rotterdam over de periode 2015-2018.
Doordat we in werving en selectie – vaak onbewust - discrimineren, laten organisaties vaak de beste kandidaten aan zich voorbij gaan. “Het belangrijkste ontwikkelpunt voor dit jaar is het stoppen met verspillen van talent door onze vooroordelen,” aldus recruitmentspecialist Bas van de Haterd.
Het lijkt in tegenspraak met het uitgangspunt van een persoonlijk opleidingsbudget, maar slechts 14% van werkend Nederland heeft zelf de regie over zijn persoonlijke ontwikkeling. In bijna een derde van de gevallen (32%) wijst de werkgever opleidingen en trainingen toe aan medewerkers.
De komende jaren legt de Efteling haar focus op kwaliteit en gastbeleving. In 2030 wil het themaparkresort namelijk iedere bezoeker een 9+ beleving laten ervaren. Om dit waar te kunnen maken gaan ze de komende jaren focussen op 5 pijlers.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling