De hoeveelheid werknemers die stress ervaren neemt elk jaar toe. In 2018 had ruim 17 procent van de werknemers met burn-outklachten te maken, in 2016 was dat 16 procent zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO.
In 2018 kreeg 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen) op een werkdag zoveel informatie dat zij vaak of altijd moeite hadden om dit snel genoeg te verwerken. In 2014 was dat nog 25 procent. Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om te vertrekken bij hun huidige werkgever.
Onbetaald overwerken is op de Nederlandse werkvloer aan de orde van de dag. Een ruime meerderheid (54%) van de werknemers maakt wekelijks overuren zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit sluit aan bij het beeld in andere Europese landen, waar gemiddeld een nog iets hoger aantal mensen onbetaald overwerkt (60%). Gemiddeld zeggen Europese werknemers bijna 5 uur per week (4u 47min) over te werken. Ondanks de vele aandacht voor de risico’s van een te hoge werkdruk, maken werknemers dus op grote schaal uren in eigen tijd.
Leden van de vaste commissie voor sociale zaken en werkgelegenheid hebben tal van vragen aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gesteld over de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De vraag is nu of hij de nieuwe wet tijdig door de Eerste Kamer krijgt zo bericht het FD.
Momenteel hebben Nederlandse ouders recht op 6 maanden onbetaald ouderschapsverlof. Het Europees Parlement heeft echter een richtlijn aangenomen van 2 maanden betaald verlof voor beide ouders. Het kabinet geeft hier gevolg aan.
Bijna twee derde van de bedrijven beschouwt betrokkenheid van medewerkers (68%) en het aantrekken en ontwikkelen van talent (65%) als twee van de drie belangrijkste drivers voor hun vastgoedstrategie. Dit heeft zelfs hogere prioriteit dan kostenbesparing.
Een sollicitant niet uitnodigen op basis van leeftijd, geslacht, woonplaats of afkomst? Meer dan de helft van de HR-verantwoordelijkheden (56%) geeft aan dat persoonsgegevens altijd een bepaalde rol spelen in het sollicitatieproces, of je dit nu wilt of niet. Vooral leeftijdsdiscriminatie komt veel voor: 4 op de 10 ondervraagden heeft weleens iemand niet uitgenodigd op basis van leeftijd.
Eén werkdag in de week de vrijheid krijgen om totaal iets anders te doen dan je reguliere werkzaamheden? Dat ziet meer dan de helft van de Nederlandse werknemers (52%) wel zitten. Zij willen graag van hun baas tijd krijgen die naar eigen inzicht besteed kan worden.
Bedrijven en (overheids)instellingen kunnen subsidie aanvragen voor re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voor projecten die als doel hebben de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. Een aanvrager krijgt de helft van de projectkosten gesubsidieerd, tot maximaal € 12.500,- . De aanvraag moet worden ingediend tussen 8 en 12 april 2019.
De focus op de klant wordt steeds belangrijker voor FM. Het staat op plek 2 in de top 10 trends van het tweejaarlijkse onderzoek van Twynstra Gudde en Facility Management Nederland (FMN). De toenemende focus brengt uitdagingen met zich mee. De grootste is inzicht, de wens van de klant inzichtelijk maken en deze voorspellen. Ook betrokkenheid scoort hoog, medewerkers in de facilitaire organisatie klantgerichter laten denken. Evenals verwachtingsmanagement, het communiceren van de (on)mogelijkheden van de dienstverlening.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling