In de nieuwe cao van ING is een prominente plek ingeruimd voor onbeperkt verlof. Of het ook werkt moet een pilot uitwijzen. Enkele bedrijven hebben er al ervaring mee.
Vakbond CNV heeft werkgeluk op nummer 1 staan voor het nieuwe cao-seizoen. Zo hebben ze de ‘werkgelukbrengers’ ingebracht in de nieuwe cao van ING. De vakbond verwacht meer ING-achtige cao’s bij bedrijven als Achmea, Shell, KLM en Unilever zo meldt de Volkskrant.
Werk en privé zijn steeds meer met elkaar verweven. Dit blijkt ook uit de mate waarin er volgens werkgevers een (belangrijke) rol voor hen is weggelegd wanneer een medewerker met privéproblemen, zoals een scheiding, kampt.
Dinsdag zullen deskundigen in een beraad in de Eerste Kamer hun zorgen uiten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Onder anderen Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam ziet de wet liever niet ingevoerd worden zo meldt het Financieele Dagblad.
De top van grote Nederlandse bedrijven bevat te weinig vrouwen volgens minister van Emancipatie, Ingrid van Engelshoven. Van de 200 grootste Nederlandse bedrijven voldoen slechts 13 aan de diversiteitsnorm van de overheid. Daarom is ze overgegaan op het openbaar maken van de lijst met namen van bedrijven en hun cijfers.
Dat de arbeidsmarkt verandert wordt steeds duidelijker. De kans is heel groot dat een flink deel van de beroepsbevolking over tien jaar niet meer dezelfde werkzaamheden uitvoert. Werkgevers en werknemers moeten zich blijven ontwikkelen. Tijdige bij- en omscholing is noodzakelijk om werk te behouden tot aan de pensioenleeftijd.
De streefcijferwet, ingevoerd in 2015, moest zorgen voor minstens 30 procent vrouwen als bestuurders en commissarissen in grote bedrijven in 2020. Na vijf jaar moeten we concluderen dat de wet is geflopt aldus Linda Senden, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit van Utrecht en Mirella Visser, strategisch adviseur Nederlandse VrouwenRaad. Zij pleiten in de volkskrant dan ook voor stevigere maatregelen.
Bijna een derde van werkend Nederland (29%) ziet robots als concurrentie. Zij zijn bang hun baan te verliezen als gevolg van robotisering en kunstmatige intelligentie op de werkvloer. Niet iedereen ziet de toekomst somber in. 34 procent staat positief tegenover deze komst. Mannen zien minder op tegen deze innovatie dan vrouwen. Bijna de helft van de mannelijke respondenten (48%) is positief, tegenover slechts een kwart van de vrouwen.
Schadeafhandelingen van beroepsziekten zoals ziekten die veroorzaakt zijn door Chroom-6, moeten in de toekomst gemakkelijker worden; minder ingewikkeld, kostbaar en tijdrovend. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft besloten een commissie in te stellen die zal adviseren over het vergemakkelijken van toekomstige schadeafhandelingen van beroepsziekten. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.
Nederlandse werknemers hebben dit jaar zeker 1,6 miljard euro beschikbaar voor zaken als opleiding, loopbaanoriëntatie, financiële scans en andere zaken die onder duurzame inzetbaarheid vallen. Het via cao’s beschikbare geldbedrag is sinds 2013 verdubbeld.