Tien nieuwe WhatsApp-berichten, een collega die nog iets komt vragen, de telefoon die blijft rinkelen en ondertussen nog snel even wat mail wegwerken. Bijna 4 op de 10 Nederlanders ervaart informatiestress op het werk. Zo'n 16 procent beleeft dit zelfs vaak tot bijna elke dag. Het zijn vooral de telefoon en collega's die voor onnodig veel informatie zorgen.
De invoering van de webmodule, die onderdeel is van de vervanging van de Wet DBA wordt uitgesteld. Het huidige uitstel van de handhaving Wet DBA wordt als gevolg hiervan verlengd tot 1 januari 2021. Op die datum moet ook de wetgeving over het minimumtarief voor zzp'ers gereed moet zijn.
Zit je met de warme dagen niet op kantoor, maar ben je thuis aan het werk? Zorg dan ook voor een optimale werkplek. Zo kun je zelf een airco maken en ook met eten en drinken kun je rekening houden.
Voor werknemers gaat werkplezier over kleine dingen: kunnen lachen (en balen) met je collega’s, complimenten krijgen of gezellig samen lunchen. Meer plezier is volgens twee derde ook belangrijker dan een hoger salaris of de inhoud van het werk. Ruim een kwart (27%) heeft het qua werkplezier echt goed getroffen, zij gaan élke dag met plezier naar hun werk. Opvallend hoog scoren de 55+ers: twee derde zegt dagelijks met plezier naar het werk te gaan. Gemiddeld scoort het werkplezier een 7+.
De commissie Regulering van werk is onlangs met een discussienota gekomen. Tegelijk kwam een groep juristen met een zogeheten ‘Wetboek van Werk’. Ook zij hebben uitgangspunten uitgewerkt voor een toekomstbestendig arbeidsrecht.
Zzp’ers gaan vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur verdienen. Het kabinet wil met dit minimumtarief tegengaan dat mensen werken voor een bedrag waar ze niet van kunnen rondkomen. De zzp’ers die meer dan 75 euro per uur verdienen, krijgen daarnaast de mogelijkheid om een zelfstandigenverklaring te gebruiken.
Flexwerkers, zelfstandigen en werknemers moeten allemaal gelijke rechten krijgen. Dat adviseert de commissie Regulering van werk ofwel commissie Borstlap aan het kabinet.
De Tweede Kamer heeft zojuist met een overgrote meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel temporisering verhoging van de AOW-leeftijd. De wetswijziging is nodig om de AOW-leeftijd de komende jaren minder snel te laten stijgen. 128 van de 150 Kamerleden hebben voor dit wetsvoorstel gestemd. Op korte termijn wordt het voorstel in de Eerste Kamer behandeld.
De internetconsultatie met betrekking tot het wetsvoorstel maatregelen loondoorbetaling bij ziekte en WIA is gepubliceerd. Met het wetsvoorstel wordt voor werkgevers loondoorbetaling bij ziekte goedkoper door de financiële tegemoetkoming. Daarnaast wordt onzekerheid bij werkgevers weggenomen, omdat het medisch advies van de bedrijfsarts bij de toets op de re-integratie inspanningen leidend wordt.
In 2016 is binnen Royal Swinkels Family Brewers de generatieregeling geïntroduceerd, een gewaardeerde regeling waarbij medewerkers van 61 jaar of ouder de kans krijgen minder te werken, maar met grotendeels behoud van het netto besteedbaar inkomen. Hierdoor is het mogelijk langer door te werken. Vanaf nu hebben deelnemers de mogelijkheid om volledig te stoppen met werken op hun 65,5 – 66 jaar. Hiermee neemt de Lieshoutse brouwer een voorsprong op de markt en komt als eerste werkgever met deze constructie.