Kern van de functie, plaats in de organisatie en functionele kenmerken. In veel functieprofielen staat de functieomschrijving en het bijbehorende takenpakket heel formeel beschreven. Medewerkers herkennen zich er vaak niet in. Dat moet anders kunnen, vindt Philadelphia Zorg. Daarom ontwikkelde de zorgorganisatie vijf nieuwe functieprofielen, die ze nu gaat uitproberen. FWG is van begin af aan betrokken geweest bij het proces, is enthousiast en ondersteunt deze innovatieve ontwikkeling bij Philadelphia.
Werkgevers voelen vaak de verantwoordelijkheid voor een inclusieve arbeidsmarkt, maar nemen niet altijd concrete maatregelen zo blijkt uit het rapport 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers – editie 2' van het SCP. Effectief beleid maken om diversiteit en inclusiviteit te sturen is moeilijk. Een deel van de oplossing is gebruik maken van data-analyse.
Flexwerkers worden onderschat en ondergewaardeerd. Door de ongelijke behandeling ten opzichte van vaste medewerkers voelen flexwerkers zich minder betrokken en komt de continuïteit van organisaties onder druk te staan. Dit stelt Femke Hellemons, COO (Chief Operations Officer) van Olympia. Zij vindt dan ook dat de arbeidsrelatie gelijkwaardig moet zijn aan die van vast personeel. En daar hebben uitzendbureaus zelf ook een rol in.
De focus bij recruiters is steeds minder gericht op snel vacatures vervullen, en verschuift steeds meer naar de lange termijn: hoe kun je personeel vasthouden? En hoe kun je voorsorteren richting de toekomst?
Steeds meer mensen werken in een 'activiteitgerelateerde' werkomgeving, waar ze geen vaste plek hebben, maar flexibel gebruik kunnen maken van verschillende soorten plekken. Het is een prima concept, maar de uitvoering laat helaas vaak te wensen over. Dit blijkt uit twee wetenschappelijke studies die onlangs werden gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology, als onderdeel van het promotieonderzoek 'De psychologie van de flexplek' van Jan Gerard Hoendervanger, senior onderzoeker bij het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen en hogeschooldocent bij het Instituut voor Bedrijfskunde.
Maar liefst 71 procent van de Nederlandse HR-professionals verwacht dat zijn of haar functie de komende tijd gaat veranderen. HR-medewerkers zien vooral dat banen rond personeelszaken en de salarisadministratie veranderen onder invloed van digitalisering.
Vorig jaar heeft een griepepidemie ons land ongeveer 1,3 miljard euro gekost. De kosten voor ziekteverzuim waren in 2018 ruim twee keer zo hoog als in 2017. In maart van dit jaar meldde ArboNed dat het ziekteverzuim opnieuw gestegen is. Met het aanbreken van de herfst is ziekteverzuim voor werkgevers en managers een terugkerend thema. Een structurele oplossing is welkom.
Naast aantrekken personeel, is het beheersen van de werkdruk het meest genoemde knelpunt in personeelsbeleid voor werkgevers. Dit blijkt uit het rapport 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers – editie 2' van het Sociaal Cultureel Planbureau.
Steeds meer werkgevers (81%) vinden het hun verantwoordelijkheid om de combinatie arbeid en privé te faciliteren, maar thuiswerken of deeltijdwerk is niet altijd mogelijk. Een groot deel van de werkgevers is bijvoorbeeld niet positief over deeltijdwerk op leidinggevend niveau. Dit blijkt uit het rapport 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers – editie 2' van het Sociaal Cultureel Planbureau.
Het aandeel organisaties met werknemers die een cursus of opleiding volgen, blijft constant. Werkgevers willen meer overheidsinvesteringen in scholing/training. Dit en meer blijkt uit 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers – editie 2' van het Sociaal Cultureel Planbureau.