Werknemers uit andere EU-lidstaten die voor hun buitenlandse werkgever tijdelijk in Nederland komen werken voor een tijdelijke klus krijgen straks recht op aanvullende arbeidsvoorwaarden. Het belangrijkste uitgangspunt is gelijke beloning voor gelijk werk op dezelfde plaats.
Niet dat direct de helft van alle banen verdwijnt en dat we op weg zijn naar massale werkloosheid. Maar Mark Levels, hoogleraar onderwijs, gezondheid en werk aan de Universiteit van Maastricht mist in Nederland wel een gevoel van urgentie.
Hoe kijken Nederlandse werknemers naar hun werk? Zien ze hun werk puur als middel om brood op de plank te krijgen en geld te verdienen voor het leven naast hun werk? Of zijn ze meer carrièregericht en zien ze hun huidige werk als investering en opstap naar een volgende functie? Of is het werk een roeping en een van de belangrijkste dingen in hun leven?
Het kabinet zet in op het vergroten van de arbeidsmarktkansen voor mensen met een beperking, zodat ze makkelijker aan het werk komen én blijven. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat het voor werkgevers simpeler moet worden om mensen met een beperking in dienst te nemen en te houden. Daarom is er 8 miljoen euro beschikbaar voor de pilot generieke werkvoorziening. Werkgevers kunnen via deze pilot een aanvraag indienen voor de aanpassing van één of meerdere werkplekken binnen hun bedrijf.
Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst meer handhaven bij opdrachtgevers van zzp'ers. Dat betekent dat de Belastingdienst correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen kan opleggen, eventueel met een boete. Handhaving volgt alleen als opdrachtgevers 'kwaadwillend' zijn of aanwijzingen van de Belastingdienst niet worden opgevolgd.
Florien de Nijs is aangesteld als Chief Human Resource Officer bij Exact. Ze vervangt Evamaria de Boer die haar carrière bij Exact binnenkort, na ruim acht jaar, afsluit. De Nijs komt van KPMG waar ze HR-director was.
DPI Consultancy uit Halfweg, arbodienstverlener Perspectief uit Harderwijk en IT-bedrijf Xcellent uit Amersfoort zijn in de race voor de titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Dit heeft de jury onder leiding van Pieter van den Hoogenband en Louise Gunning bekendgemaakt.
Van alle processen binnen HR waar je HR Tech voor kunt gebruiken, wordt AI, Artificial Intelligence, op dit moment het meeste ingezet in recruitment. Ook in andere HR-processen, zoals L&D en Performance Management is al veel mogelijk met AI.
Organisaties die op korte termijn niet snel stappen zetten op het gebied van leren en ontwikkelen, hebben over tien jaar geen bestaansrecht meer. Dat is althans de overtuiging van de meerderheid van de Nederlandse professionals op het gebied van learning & development (L&D); 52 procent verwacht dat hun organisatie over een decennium niet meer bestaat als er niet wordt ingezet op de ontwikkeling van medewerkers.
Leraren op het malieveld, huisartsen die worstelen om patiënten de juiste zorg te leveren, het zijn niet de enige beroepsgroepen die in hun voegen kraken. Het gaat de professionals niet alleen om geld, stelt promovendus Wiljan Hendrikx op grond van onderzoek naar de percepties van professionals in de context van ruim zestig jaar beleidshervormingen.