Per 1 januari 2020 verandert er een aantal regels op het terrein van sociale zekerheid. Hieronder vindt u een overzicht van de wijzigingen in 2020.
Het nettoloon op het eerste loonstrookje in 2020 valt voor alle werknemers tientallen euro’s positiever uit. Een werknemer met een minimumloon verdient volgend jaar 29 euro netto per maand meer. Iemand met een salaris van 3.000 euro bruto per maand profiteert het meest van de aangepaste belastingtarieven en hogere heffingskortingen.
Minister Koolmees heeft, naar aanleiding van diverse vragen, de compensatieregeling transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid aangescherpt. Zo zal het tweede maximum niet in werking treden op 1 april 2020 en zal de compensatie hier dus niet op worden gemaximeerd.
Naast de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) bent u dit jaar – net als vorig jaar - vooral druk geweest met SPP, onboarding, modernisering van de HR-cyclus, de employee journey en de rol van HR in de digitale transformatie, zo blijkt uit de top 10 van best gelezen artikelen op HR Praktijk.
Vier jaar geleden was 2020 een magisch getal dat nog ver genoeg weg was om van alles over te roepen. Nu we aan het begin van dit jaar staan, kijken we vooruit vanuit het verleden. Hoe dachten we toen over HR in 2020 en wat gaat daar wel en niet van uitkomen?
De 30-urige werkweek moet op termijn de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. Een groot deel van de Nederlandse bevolking staat achter dit plan, blijkt uit gepubliceerd onderzoek van CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder 3.000 werkenden. Het doel van de 30-urige werkweek is minder ziekteverzuim en burn-outs, een betere werk/privé balans, meer tijd voor zorgtaken en het bevorderen van gelijke kansen tussen mannen en vrouwen.
In Nederland wordt een reële loonstijging verwacht van 1,6 procent waarmee het tot de top vijf in West-Europa behoort. Dit is minder dan de gemiddelde reële loonstijging van 2,1 procent wereldwijd, maar meer dan de gemiddelde salarisstijging van 1,2 procent die in de rest van West-Europa verwacht wordt.
Het type arbeidsrelatie is van invloed op de arbeidsomstandigheden. Flexwerkers (uitzendkrachten, oproep- en invalkrachten) doen vaker gevaarlijk of fysiek zwaar werk dan werknemers in vaste dienst. Maar vaste werknemers hebben vaker veel en emotioneel zwaar werk. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de SER.
Raymond Puts (51) wordt de nieuwe directeur van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). Hij was tot afgelopen najaar bestuursvoorzitter van uitzendorganisatie USG People, de nummer twee op de Nederlandse uitzendmarkt. Puts zal in zijn nieuwe functie ook onderdeel uitmaken van de werkgeversdelegatie van de Stichting van de Arbeid.
LinkedIn heeft voor de eerste keer in Nederland het Emerging Jobs Report uitgebracht. Een rapport met de 10 meest opkomende banen in Nederland dat een licht schijnt op banen die een enorme groei doormaken. De nieuwe wetten binnen de gegevensbescherming hebben duidelijk invloed gehad op de top 10, wat duidelijk te zien is aan de eerste en tweede noteringen op de lijst: de functie van Data protection officer en ‘Privacy Officer’.