Een prettige werkplek draagt bij aan werkplezier, productiviteit en betrokkenheid. Hoewel dat voor veel werkgevers geen nieuws is, blijft het ontwerpen van een goede werkomgeving een uitdaging. De perfecte werkplek ziet er namelijk voor elke werknemer anders uit, zo blijkt uit de Leesman Index 2019. Oftewel zoveel mensen, zoveel wensen. “Een hapklaar recept voor een geschikte werkomgeving is er dan ook niet”, aldus Marthijn Huisman, senior consultant bij HEYDAY. Wel heeft hij vier tips voor het creëren van de ideale werkplek.
Tijdens een congres over arbeidsrecht noemde minister Koolmees van Sociale Zaken de verschillen op de arbeidsmarkt kolossaal en gaf hij aan dat het stelsel over zijn houdbaarheidsdatum heen is. De Wab die per 1 januari 2020 ingaat is dan ook niet voldoende zo laat Koolmees in gesprek met Nu.nl weten.
Bij de initiële keuze voor een werkgever is het salaris een belangrijke factor. Eenmaal werkzaam in een organisatie worden mensen gebonden door geheel andere factoren. Toch speelt maar minder dan 30 procent van de Nederlandse bedrijven in op de veranderde wensen met een vernieuwd pakket aan arbeidsvoorwaarden en regelingen. Dit en meer blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek van Human Capital Group.
De huidige arbeidsmarkt, haar dynamiek en mobiliteit duiden op een gezonde werknemersmarkt. Schaarste en krapte zijn hoog, het aantal baanwisselaars en werkzoekenden groeit ten opzichte van een jaar geleden (derde kwartaal 2018), dit gecombineerd met het aantal werkende personen, de groei in nieuwe banen en de lage werkloosheid. Tegelijkertijd wijst de richting van de trend op een afkoeling van de arbeidsmarkt richting meer evenwicht.
22% van de werknemers in Nederland gaat dagelijks met tegenzin naar het werk. Dit is de belangrijkste uitkomst van ‘Het grote werkplezier onderzoek van Nederland’. “In de uitkomsten zien we verder dat 62% van werkend Nederland zich niet bovenmatig inspant op de werkvloer en hun energie zelfs buiten het werk om verkrijgt”, geeft trainer Frits Galle aan.
Het aantal robots, ook wel digitale werknemers genoemd, krijgt niet alleen een steeds groter aandeel in het personeelsbestand, maar groeit zelfs tot meer dan 50% van de werknemers. Dit wijst op een fundamentele verschuiving in de richting van verregaande samenwerking tussen mens en machine zo blijkt uit wereldwijd onderzoek naar de toekomst van werk, uitgevoerd door onderzoeksbureau IDC.
Bijna driekwart (73%) van de Europese werkgevers vindt inzichten die HR verschaft op basis van HR-data van toegevoegde waarde voor de bedrijfsvoering. Nederlandse respondenten geloven dat HR-analytics vooral impact kunnen hebben op het ziekteverzuim (49%), ontwikkeling van medewerkers (44%) en de capaciteit (36%).
De kansen op de arbeidsmarkt voor HR-professionals zijn goed, waardoor steeds meer vaste werknemers de overstap naar interim durven te maken. Iris Jansen, recruitment consultant gespecialiseerd in HR, beaamt dat dit het ideale moment is om te gaan interimmen: ‘Als startende interimmer moet je je cv nog opbouwen, maar als je eenmaal een portfolio aan projecten kunt laten zien wordt het steeds makkelijker om opdrachten te krijgen. Als je nu start, zit je straks stevig in het zadel mocht het slechter gaan met de economie.’
Bijna driekwart van de Europese werkgevers (69%) gaat ervan uit dat de HR-afdeling inzichten verschaft op basis van HR-data. 73% vindt deze inzichten van toegevoegde waarde voor de bedrijfsvoering. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door HR-dienstverlener SD Worx, waarbij zakelijke beslissers binnen en buiten HR werden ondervraagd.
De invoering van de Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot verhoging van de baankansen, zoals beoogd met de wet. Voor de grootste groep, de klassieke bijstandsgerechtigden, is er amper een verschil. Voor mensen die het recht op toegang tot de sociale werkvoorziening verloren, daalde de kans op werk. Voor jonggehandicapten met arbeidsvermogen stegen de baankansen. Hun inkomenspositie verslechterde echter en het gaat vaker om tijdelijk werk. Dit blijkt uit de eindevaluatie van de Participatiewet door het SCP. De evaluatie brengt verschillende oorzaken in beeld voor deze resultaten.