De aanbevelingen in het rapport van de commissie Borstlap gaan niet ver genoeg om het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering terug te dringen. Dat meldt Robidus, dienstverlener op het gebied van sociale zekerheid. Robidus maakt zich verder vooral druk om de praktische uitvoerbaarheid van de aanbevelingen die vandaag zijn gedaan aan het kabinet.
Er is een kloof ontstaan tussen de datagedreven ambities van organisaties en het daadwerkelijke vermogen van medewerkers om waarde te halen uit data. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Accenture en Qlik genaamd 'The Human Impact of Data Literacy', uitgevoerd namens The Data Literacy Project.
Er moet drastisch en snel ingegrepen worden in de arbeidsmarkt. Juist nu het goed gaat. Dat is de conclusie van de commissie-Borstlap. Adviezen zijn onder meer geen payroll-constructies meer op te tuigen, mogelijkheden voor deeltijdontslag uit te breiden en ontslag makkelijker te maken.
Het kabinet wil werkgevers en werkenden helpen om tijd en geld te investeren in leren en ontwikkelen op de werkvloer. Tussen maandag 2 maart en dinsdag 31 maart kunnen mkb’ers daarom een subsidieaanvraag indienen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bijvoorbeeld om een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up to date te houden. Ook in september kunnen ondernemers subsidie aanvragen. Op de website www.slimwerkgeven.nl kunnen mensen alvast meer informatie vinden om een eventuele aanvraag voor te bereiden.
Waarom bestaan banen al voordat we de kwaliteiten kennen van de mensen die deze banen gaan vervullen? Waarom hebben veel organisaties slechts oog voor de talenten van 5-10% van hun medewerkers? En waarom managen zij de competenties van hun medewerkers vooral door naar de negatieve afwijkingen van de gouden standaard te kijken? Dit zijn de vragen die centraal staan in de oratie ‘Bouwen op unieke kwaliteiten. Versterken van ontwikkeling en welbevinden in organisaties’ van prof. dr. Marianne van Woerkom.
Nieuw onderzoek van het World Economic Forum in samenwerking met Accenture identificeert vijf elementen die de basis vormen van een nieuw model voor verantwoordelijk leiderschap. Het model is met name gericht op goede bedrijfsprestaties in combinatie met positieve sociale en milieu-impact.
De meest kansrijke beroepen van de toekomst zijn de helft beroepen en banen die niet of nauwelijks gevoelig zijn voor technologische revoluties. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group naar de 100 snelst groeiende beroepen in de komende vijf tot tien jaar. Het onderzoek weerspreekt de veel gehoorde mening dat robots en kunstmatige intelligentie het meeste mensenwerk zullen overnemen en banen zullen vernietigen. Het gaat bijvoorbeeld om gespecialiseerde lassers, verslavingsartsen, sommeliers, dakdekkers, tandartsen, uitvaartbegeleiders, gezinstherapeuten, geriaters en dierenartsen.
“Economisch gaat het goed, we gaan volgend jaar ook nog eens meer verdienen. Maar als je beter kijkt, zie je dat de huidige geflexibiliseerde arbeidsmarkt zorgt voor onzekerheid, stress en spanning bij werknemers. Dat vraagt een ander denkpatroon vanuit HRM. Organisaties zijn immers gebaat bij gezonde, gemotiveerde en opgeleide mensen.” Dat betoogt prof. dr. Pascale Peters tijdens haar benoeming tot hoogleraar Strategic Human Resource aan Nyenrode Business Universiteit. Ze geeft daartoe drie adviezen.
Niet eerder stelden zoveel Nederlandse CEO’s, directeuren en politici hun functie beschikbaar aan kinderen uit wijken met sociaaleconomische achterstand als dit jaar. Maar liefst 317 bazen doen op 23 januari 2020 mee aan JINC Baas van Morgen, tegen ruim 200 vorig jaar. Onder hen bevinden zich burgemeester Femke Halsema en minister Ank Bijleveld, evenals de directeuren van Ziggo Dome, ING, DAF Trucks en het Van Gogh Museum.
Medewerkers bij Achmea krijgen een nieuwe cao van 2 jaar en een contractloonstijging van 1%. Verder zijn er diverse andere afspraken gemaakt zoals een urenvermindering met behoud van salaris. De nieuwe cao is een verdere invulling van de ‘Agenda voor de toekomst’ uit de vorige cao met als centrale thema's: ‘een leven lang werken, leren en zorgen’ en ‘inkomen nu & later’.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling