Sinds zondagmiddag kunnen we het niet meer ontkennen: Corona grijpt om zich heen. Niet alleen raakt dit Nederlanders op het gebied van gezondheid en veiligheid, maar de maatregelen die zijn genomen door de overheid brengen ook juridische vraagstukken met zich mee voor werkgevers en -nemers. Loonstein Advocaten zette de meest gestelde vragen voor ons op een rij en geeft antwoord.
De Leesman methodiek, die meer dan 90 indicatoren in de werkomgeving onderzoekt, laat zien hoe de werkomgeving werknemers ondersteunt en hoe dit de persoonlijke en teamproductiviteit, de kennisoverdracht en de mate van trots op de organisatie beïnvloedt. Om ook de werkomgeving thuis goed te onderzoeken heeft Leesman nu een nieuwe module ontwikkeld die inzoomt op de wijze waarop de thuisomgeving dit alles ondersteunt.
De scholen zijn gesloten maar een deel van de ouders en verzorgenden kunnen de komende periode op hun eigen school of opvang gebruik maken van de kinderopvangmogelijkheden. Het gaat hier om beroepsgroepen die in de omstandigheden van COVID-19 vragen om continue bezetting. Ook wie een onmisbare functie vervult ten behoeve van een van deze cruciale beroepsgroepen, kan een beroep doen op de kinderopvang.
Is jouw bedrijf zwaar getroffen door de impact van het coronavirus? Dan kun je onder bepaalde omstandigheden een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling. Deze regeling is toepasbaar als je tijdelijk geen werk meer hebt voor (een deel) van je personeel door omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen.
Je werknemer is ziek, zit in quarantaine of andere (reis)beperkingen of kan door zorgverlof voor een naaste met corona niet werken. Wanneer moet je loon doorbetalen?
Rechters gaan niet mee in het soepeler ontslagrecht van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Zo blijkt uit eerste uitspraken die BNR Nieuwsradio opvroeg bij rechtsbijstandsverleners DAS en ARAG.
Demografische veranderingen (vergrijzing, stijgende levensverwachting) vormen een serieuze uitdaging voor ouder wordende werknemers en hun werkgevers. Het is zaak om succesvol ouder worden op het werk te faciliteren, zelfregulering en job crafting te stimuleren en verder onderzoek te doen naar HR-praktijken die dit bewerkstelligen. Ook universiteiten zullen als werkgever aan de bak moeten onder het motto practice what you preach.
De komende twee jaar zullen elf ontwikkelingen binnen HR, mobiliteit en employability een sterke nadruk leggen op de ontwikkeling en het behoud van menselijk kapitaal in bedrijven en organisaties. Door de schaarste op de arbeidsmarkt, nieuwe wetgeving en een reeks nieuwe arbeidsmarkttools groeien de noodzaak en de mogelijkheden om talenten beter te benutten.
Nederland is in de greep van het coronavirus en dit merken we ook op de werkvloer. Wat kunnen werkgevers doen om de risico's op verdere verspreiding en eventuele schade te beperken? 3 tips, met speciale aandacht voor Brabant.
Sinds de Wet Arbeidsmarkt in Balans hebben werkgevers meer mogelijkheden om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Ook onder deze nieuwe wet is goede dossieropbouw cruciaal. Steeds weer blijkt echter dat veel werkgevers niet weten hoe zij een goed dossier opbouwen. “Dossieropbouw vraagt in eerste instantie om lef en duidelijkheid.”
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling