Bij Albert Heijn werken 1.900 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het creëren van een inclusieve werkomgeving is een samenspel van verschillende activiteiten, van buddyprogramma’s en e-Learnings, tot optimaal benutten van subsidiemogelijkheden, legt Simone Jansen uit: 'Het lijkt dan over subsidies en geld te gaan, maar uiteindelijk gaat het om die inclusiviteit. Doordat we zorgen dat het geld terechtkomt waar het hoort kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen op hun eigen niveau kunnen werken.'
Corona heeft de Gemeente Utrechtse Heuvelrug een duwtje in de rug gegeven en ervoor gezorgd dat er forse stappen naar een andere manier van werken zijn gezet. HR business partner van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Walter Poppeliers, en adviseur Huisvesting, vastgoed en FM Bas Drijfhout van TwynstraGudde vertelden in hun keynote tijdens het online congres Hybride werken van HR Academy hoe de gemeente de bricks en de bytes - de werkomgeving en de digitale hulpmiddelen – opnieuw vorm aan het geven is. Om vervolgens intensief aan de slag te gaan met de zachte kant van het veranderingsproces: het gedrag op de werkvloer en een HR-beleid dat aansluit op anders werken.
Teleperformance beschikt over een zeer pluriform personeelsbestand, van studenten en herintreders tot mensen die langdurig in dienst zijn. Hoe zorg je voor vitale werknemers als je zoveel verschillende doelgroepen moet bedienen?
Het Leger des Heils heeft een eigen re-integratietak. Bedrijven moeten niet alleen uit liefdadigheid de samenwerking zoeken, benadrukken Mirjam van den Hoek en Jaco de Groot: “Het moet wel een winwin-situatie zijn. Je moet er als werkgever zelf ook wat aan hebben.”
Voordat een werknemer aanspraak kan maken op een WIA-uitkering geldt een wachttijd van 104 weken. Dit betekent dat – in de meeste gevallen – na twee jaar arbeidsongeschiktheid recht op een WIA-uitkering ontstaat. Er zijn situaties denkbaar waarin de periode tussen de eerste ziektedag en de toekenning van een WIA-uitkering langer dan twee jaar is.
Hoe kun je als werkgever in de zorg voorkomen dat de tekorten op de arbeidsmarkt je organisatie in de problemen brengen? Zorggroep Ter Weel zoekt naar ‘slimme’ effectieve oplossingen, onder meer rondom opleidingstrajecten en duurzame inzetbaarheid. De aanpak heeft succes.
Hago Next is in het kader van Duurzame inzetbaarheid begonnen met het opleiden van medewerkers tot ergocoach en -begeleider. Buro voor Fysieke Arbeid leidt nu medewerkers op, om te zorgen dat anderen zich op de juiste manier fysiek inspannen.
In een rap tempo verandert VGZ zichzelf in een zelforganisatie. Bij de zorgverzekeraar bepaalt voortaan het collectief van werknemers de planning. Wat zijn de voordelen van zo’n spannende ingreep in het bedrijfs-DNA? Maar ook: hoe organiseer je zoiets? Een gesprek met People & Experience-directeur Benno Siegert en informatiemanager Huub Hopman, pleitbezorgers van de nieuwe werkwijze.
Hoe zorg je voor optimale inzetbaarheid van je personeel en hoe maak je de juiste keuze in het ingewikkelde woud van interventiemogelijkheden? Innovatieve software helpt. En: je moet als organisatie vooral goed grip hebben op je eigen situatie, vindt Mick Netiv: “We zetten overal fruit neer en iedereen mag naar de sportschool, maar interventies moeten veel meer gepinpoint worden op iemands persoonlijke situatie.”
Achmea schrapt per 1 januari 2019 het huidige beoordelingssysteem voor de 12.000 medewerkers die vallen onder de cao. Het jaarlijkse beoordelingsgesprek is daarmee van de baan. In de nieuwe situatie maken medewerkers zelf afspraken met hun leidinggevende om (doorlopend) over hun prestaties, resultaten en ontwikkeling te praten. Deze verandering is ingegeven door de flexibele en kortcyclische manier van werken, die ook binnen Achmea steeds meer opgeld doet.