Nu we 2017 zijn ingegaan en weten dat HR betrouwbare data moet kunnen leveren ten aanzien van factoren zoals productiviteit, betrokkenheid en prestaties, mogen drie elementen in jouw reis als HR data-ninja niet ontbreken.
Je kent de standaard meningen waarschijnlijk wel: communicatietraining mag dan helpen bij bewustwording, zelfvertrouwen en herkenning, het blijft een ‘nice-to-have’. Iets wat je niet kunt meten en dus ook geen voorrang verdient. Dit is echter niet meer het geval: soft skills zijn meetbaar te verbeteren en de Return On Investment (ROI) helpt je om anderen daarvan te overtuigen. Hoe gaat dat in zijn werk?
“Bijna 80 procent van de ondervraagde CEO’s voor de Raet HR Benchmark 2017 vindt strategische personeelsplanning een randvoorwaarde voor talentmanagement.”, aldus Jan Tjerk Boonstra. In deze blog geeft hij zijn visie op de veranderingen in talentmanagement en de noodzaak van agility.
De arbeidsrechtelijke 'doodstraf' is het wel eens genoemd: ontslag op staande voet. De werknemer staat zonder loon en uitkering direct op straat. En de werkgever is direct van de zich misdragende werknemer af. In de praktijk verklaren rechters ontslag op staande voet regelmatig ongeldig, die ingrijpende maatregel moet namelijk aan strenge voorwaarden voldoen. En de escape voor werkgevers – na een ontslag op staande voet voor de zekerheid voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst vragen – is door de Hoge Raad onlangs beperkt.
In projectmatige organisaties worden vaste functies steeds vaker vervangen door tijdelijke rollen. Dan is het belangrijk te weten dat een passende rol niet alleen afhankelijk is van iemands harde competenties en kennis, maar ook van karaktereigenschappen.
…voor werkgevers die eigenrisicodrager zijn. Zo kondigt Minister Asscher aan.
In de waan van de dag zullen sommige CEO’s en managers niet merken hoe het ervoor staat met de medewerkers. Maar plotseling, als er zoveel ingehouden wordt en de werkdruk torenhoog is, zullen ze het merken als een vulkaan die tot uitbarsting komt. Hoe kun je dit voor zijn? Gewoon elkaar kennen en daardoor talenten op waarde schatten en teamspirit creëren.
Het is voor elke organisatie belangrijk het beste talent aan te trekken én te behouden. En met zoals zoveel dingen in het leven geldt ook in dit proces: de eerste indruk telt. Alle reden dus om de beeldvorming van je organisatie zo goed mogelijk op de rit te krijgen en te werken aan een sterk werkgeversmerk; de ‘Employer Brand’.
Stellen van grenzen en helder communiceren over wat je wel en niet kunt, lijkt in het werk van (zorg)professionals, nu werkend in zelforganiserende teams, belangrijker dan ooit te voren.
Sinds econoom, socioloog en Nobelprijswinnaar Gary Becker in de jaren zestig de human capital-theorie introduceerde, heeft het denken over waarde-creatie door investeren in menselijk kapitaal een vlucht genomen. Vanaf de jaren negentig domineerde Dave Ulrich het denken over HR en waarde-creatie. Hij verlichtte de HR-wereld met een visie en aanpak om human capital meer strategisch in te zetten. Na zo’n twintig jaar kunnen we constateren dat de verwachtingen vaak maar ten dele zijn waargemaakt.