Uw verzuimprofiel zegt meer over uw organisatie dan u misschien denkt. Uw verzuimprofiel wordt gevormd door het verzuimpercentage en de meldingsfrequentie. Verzuimpercentages worden doorgaans verdeeld in kort, middel en lang verzuim en de meldingsfrequentie is het aantal ziekmeldingen gedeeld door het aantal medewerkers. In de praktijk zijn de leidinggevende en de medewerker verantwoordelijk voor het aanpakken en terugdringen van het verzuim, waarbij HR in meer of mindere mate ondersteuning verleent. Verzuim wordt zo teruggebracht tot een individueel probleem waarbij de organisatorische context uit het oog verloren wordt.
Een versplinterd politiek landschap: dat is waarschijnlijk de beste omschrijving van het resultaat van de verkiezingen van 15 maart 2017. Het is nu niet alleen lastig te voorspellen welke coalitie we krijgen, maar ook wat die met ons stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid gaat doen. Toch betekent dit niet dat werkgevers met de armen over elkaar moeten afwachten.
De zzp-er is voor de diverse media een dankbaar onderwerp de laatste maanden. Maar wat is nu de boodschap achter al dat nieuws voor u als opdrachtgever? Kortweg: blijf zzp-ers inschakelen, maar schakel niet af wat betreft het nemen van maatregelen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving!
Het criterium ‘ernstig verwijtbaar handelen’ is met de komst van de WWZ in het arbeidsrecht geïntroduceerd en is blijkens de wetsgeschiedenis enkel op exceptionele gevallen van toepassing. De werknemer die wordt ontslagen wegens ernstig verwijtbaar handelen, heeft in beginsel geen recht op de transitievergoeding. Toch kan een relatief onschuldig lijkende handeling ernstig verwijtbaar handelen opleveren.
Om grip te krijgen op het ‘ijzeren verzuim’ richtte de gemeente Den Haag een intern Arbo Centrum op. Bij de continue aandacht voor verzuim paste ook een uitgebreide analyse. Het leverde aanvullende inzichten op over de risicogroepen en over de knoppen waaraan gedraaid kon worden om het verzuim te beïnvloeden. Gert-Jan Aleman, manager van het Arbo Centrum en vitality manager van het jaar 2016: “Sommige uitkomsten waren echt een eye-opener.”
Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie de veerkracht hebt om mee te bewegen met veranderende omstandigheden en nieuwe ontwikkelingen? Door ‘agile’ arbeidscapaciteit op te bouwen. Een kern van agile arbeidskrachten met daaromheen flexibele en verbonden arbeidskrachten.
De laatste jaren komt weer veel productiewerk terug uit lagelonenlanden naar Nederland. Daarmee groeit het aantal robots in de industrie. Ook in sectoren als de landbouw en de zorg zijn robots in opkomst. Door razendsnelle technologische ontwikkelingen worden deze machines bovendien steeds geavanceerder – en dus ingewikkelder om te besturen. Welke risico’s brengt dit met zich mee? En hoe kun je die tot een minimum beperken?
De Raad van State heeft forse kritiek gepubliceerd op het wetsvoorstel waardoor werkgevers een compensatie ontvangen voor de transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag van langdurig zieke werknemers. Gelet op deze kritiek en de kabinetsformatie is het onzeker of er een einde komt aan de praktijk waarbij werkgevers de transitievergoeding moeten dragen naast twee jaar loondoorbetaling en re-integratiekosten. Hoe hiermee om te gaan?
De Hoge Raad boog zich eind 2016 over een conflict tussen het pensioenfonds voor de flexbranche StiPP en Care4Care. Care4Care is een bedrijf dat zich bezighoudt met het leveren van medisch specialistisch personeel aan opdrachtgevers zoals ziekenhuizen en zorginstellingen.
In verkiezingstijd hopen partijen vaak op een ‘gamechanger’ die zorgt voor nieuwe dynamiek en inspiratie. Zo’n gamechanger is voor HR al langere tijd binnen handbereik. Namelijk in de vorm van moderne technologie: mobiele apps, Platform as a Service, virtuele leerplatforms, social media, HR-analyticssoftware. Zij kunnen HR ook in uw organisatie op een hoger plan brengen.