Vooropgesteld; niet iedereen is een talent, maar iedereen heeft er wel één. Het ontwikkelen van dat talent in organisaties gaat meestal niet vanzelf. Veel medewerkers hechten hier wel degelijk waarde aan, zo blijkt uit ons HR onderzoek: “Wat beweegt mijn medewerkers eigenlijk…?”. Medewerkers geven vaak aan dat hun talent onvoldoende tot ontplooiing komt en dat zij meer uit zichzelf kunnen halen dan zij nu laten zien. Waardoor komt dit? Ik zie drie succesfactoren voor talentontwikkeling.
De inrichting van organisaties verschuift steeds meer van een top-down structuur (een piramide) naar een flexibele bottom-up structuur met weinig management en veel zelfsturing (een park). Hoe verschillen deze twee typen organisaties precies van elkaar? En waar moet je aan denken voordat je jouw organisatie gaat inrichten als een park?
Sociale media inzetten voor het werven van personeel. Dat moet je strategisch aanpakken. Hoe doe je dat?
Wil je het optimale uit alle mensen halen, dan gaan talentontwikkeling en leiderschapsontwikkeling hand in hand. Als je aan de slag gaat met het stimuleren van leiderschapskwaliteiten in je organisatie, dan zijn er twee belangrijke aandachtspunten.
Soort zoekt soort. Deze menselijke eigenschap kan ons flink in de weg zitten bij de samenstelling van een team, constateert senior organisatiepsycholoog Jan Meijning. Bij HFMtalentindex is hij gespecialiseerd in teamanalyses. “Het zou beter zijn als managers zich niet bemoeien met de samenstelling van hun team.”
Deze titel is voor tweeërlei uitleg vatbaar; de HR Business Partner die uitkomst biedt of juist een uitroep van schrik als de HR Business Partner de afdeling op komt. Bij veel bedrijven gaat het om het laatste. Dit heeft doorgaans niet met de persoon of diens functioneren van doen, als wel met het feit dat hij of zij niet zichtbaar genoeg is binnen de organisatie.
Veel werkgevers zijn sceptisch over de hybride medewerker. De vraag waar de loyaliteit van de medewerker ligt, bij zijn werkgever of bij zijn eigen business, doemt daarbij op. Toch kan de combinatie veel waarde toevoegen.
Het verbeteren van de klantervaring is vaak een topprioriteit binnen bedrijven. Op elk event waar ik ben hoor ik niets anders dan ‘de klant centraal’. Maar wat als we nou eens zouden beginnen bij het eigen personeel? Je collega’s? Het creëren van een employee experience dus.
Steeds meer activiteiten worden online gefaciliteerd. Net zoals je bijvoorbeeld met online instructie je fysiek traint, kan dat ook met communicatieve vaardigheden. Het zal managers als muziek in de oren klinken dat medewerkers niet langer een dag ‘op training’ zijn, maar de vraag is of de effectiviteit van online hier tegenop weegt. Die verschilt namelijk per methode en implementatie ervan. Hier zijn vijf manieren om communicatie online te trainen!
Ze waren het allemaal met elkaar eens, de HR-managers op de netwerkborrel: duurzame inzetbaarheid, mobiliteit, professionalisering, cultuurverandering, het moest allemaal voortkomen uit 'het goede gesprek'.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling