Werknemers bevelen hun werkgever weer meer aan. Maar een aantal groepen blijft nog wat achter zo blijkt uit de Employer Net Promoter score (eNPS) van AnalitiQs. Organisaties kunnen dan ook het best extra aandacht schenken aan laagopgeleiden, doorstroom bevorderen en gedwongen ontslagen zo veel mogelijk voorkomen.
Geregeld komen verhalen naar buiten over een angstcultuur in organisaties. Medewerkers gaan in de veilige modus werken om conflicten en ontslag te voorkomen. Dit leidt op de korte termijn tot forse schade, maar staat op de lange termijn de ontwikkeling van de organisatie in de weg. Toekomstgerichte wendbare organisaties vragen juist om medewerkers die creatief zijn en eigenaarschap tonen. Sociale innovatie is dan de sleutel tot succes. Wat kan de bijdrage van HR zijn aan vitaler sturen met en op vertrouwen?
Laatst had ik iemand in de opleiding Human Resource Management A van IMK Opleidingen die ervan baalde dat collega’s veel te laat bij haar komen. De deelnemer vertelde: “Als leidinggevenden binnen mijn organisatie een probleem met een medewerker hebben, dan komen ze niet bij mij. Ze bedenken zelf oplossingen, zonder dat ze kennis hebben van de wetgeving. Uiteindelijk blijkt dan dat die oplossingen niet goed zijn en dan pas komen ze bij mij. Ik moet steeds alles weer rechtbreien. Waarom komen ze nou niet eerder bij me? Ik weet wat kan en mag.”
De moderne organisatie is een netwerkorganisatie. Steeds meer mensen werken in organisaties die flexibel zijn. Snel en creatief reageren op vragen uit de markt, op veranderende eisen en wensen van klanten is het motto geworden. Daardoor zijn de structuren van veel organisaties de laatste decennia veranderd en vragen organisaties van medewerkers meer flexibiliteit. Organiseren van uw sociaal kapitaal op basis van talenten van medewerkers staat daarbij centraal.
Steeds meer HR-managers vinden HR-analytics tamelijk tot zeer belangrijk. Daarnaast is ook de tevredenheid over het gebruik van HR-analytics binnen de organisatie licht gestegen. Het gemiddelde cijfer dat men aan het gebruik van HR-analytics geeft, ligt echter nog onder de 5. Competenties zijn daarbij de belangrijkste uitdaging.
Stel: U bent personeelsverantwoordelijke op een grote onderwijsinstelling en een van uw sportleraren breekt zijn been. Hij is tijdens een wandeling aangereden door een onoplettende fietskoerier. De breuk is gecompliceerd, en u voorziet dat uw docent langdurig niet voor de klas zal kunnen staan. U vreest hoge kosten. U moet immers vervanging regelen, terwijl u het loon van uw medewerker doorbetaalt. Hoe moet u handelen?
Wat is bedrijfscultuur? En bestaat er een ‘beste’ bedrijfscultuur? Ondanks de enorme verscheidenheid aan invalshoeken en definities binnen de literatuur kan je als ondernemer jezelf de volgende vraag stellen: ‘Wat is de manier waarop we binnen onze organisatie werken?'
In nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren heeft Human Capital Group eind 2016 een beloningsonderzoek uitgevoerd onder directeuren en commissarissen. De NCD-directeuren en commissarissen zijn veelal werkzaam voor bedrijven en organisaties met een omzet die ligt tussen de €5 en €100 miljoen. Het aantal werknemers binnen deze bedrijven is minimaal 50 en maximaal 2000. In het onderzoek hebben we er daarom voor gekozen de term Midden- en Kleinbedrijf (MKB) te gebruiken, als tegenhanger van het Nederlandse bedrijfsleven, waar vaak de grotere beursgenoteerde ondernemingen mee bedoeld worden.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gaat van kracht op 25 mei 2018. Er zijn veel wijzigingen ten opzichte van de Wet Bescherming Persoonsgevens.
De meeste medewerkers associëren een mobiliteitscentrum met uitstroom, outplacement en disfunctioneren. Niet echt the place to be en niet goed voor je imago en carrière als professional. Die beeldvorming kan/moet 180 graden om naar the place to be voor professionals met ambitie.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling