Het beeld van de tredmolen is voor veel mensen herkenbaar. Blijven hollen. Doorgaan. En het gevoel hebben dat als je stopt met rennen, je controle verliest en dat dan alles instort. Bij mensen die op die manier al heel lang niet tot rust komen, gebeurt dat vaak ook echt – niet voor niets is elk jaar na de zomervakantie een flinke piek te zien in de aanmeldingen voor GZ-psychologen.
'Het herkennen van burn-outsignalen is makkelijk. De signalen bespreekbaar maken is dat niet’. Dat was een van de opmerkelijke inzichten tijdens een training die ik gaf aan een club medewerkers uit één bedrijf. Een korte analyse in de groep bracht aan het licht dat bij vrijwel alle burn-outgevallen die zich in de organisatie hadden voorgedaan, de signalen overduidelijk zichtbaar waren. Iedereen zag het wanneer iemand op omvallen stond. En niemand heeft het tij kunnen keren.
Bij een grote verandering zoals een reorganisatie reageert iedereen anders. Toch geldt over het algemeen dat het proces van aanvaarden en omarmen een tamelijk voorspelbaar verloop heeft. Er valt binnen organisaties veel te winnen voor medewerkers als er meer rekening wordt gehouden met deze fases.
Een werknemer werkt al meer dan 25 jaar voor hetzelfde bedrijf. In die jaren is hij doorgegroeid qua functie en heeft hij steeds andere taken gekregen. Het is een tevreden en hardwerkende werknemer, die houdt van zijn diversiteit aan taken. Door veranderingen in het bedrijf (reorganisatie) komen er in een tijdsbestek van een paar maanden, een aantal taken te vervallen. Laten dit nu nét de taken zijn die voor werkplezier, voldoening, waardering, zelfontplooiing en ontwikkeling zorgden. De werknemer krijgt een burn-out en is op dit moment al tien maanden uitgevallen.
Uit cijfers van Arboned blijkt dat de gemiddelde verzuimduur de afgelopen 12 jaar is toegenomen van 124 verzuimdagen in 2004 tot gemiddeld 242 dagen in 2016. Wat gaat er verkeerd? En vooral: waarin ligt de oplossing?
Het Kabinet Rutte III gaat de Wet werk en zekerheid (Wwz) na een kleine drie jaar al weer wijzigen. Blijkens het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ ziet het ontslagrecht er straks heel anders uit. Hierna een overzicht van de verschillen in het ontslagrecht tussen ‘nu’ en ‘straks’.
Sommige dingen in je werk of je leven kosten je energie. Die trekken als het ware je ‘batterij’ leeg. Gelukkig zijn er aan de andere kant ook dingen in je werk en je leven die energie geven en die de batterij kunnen vullen. Zolang het energie gevende stuk groter is dan het energie vretende stuk kunnen mensen prachtig presteren. Als de energievreters echter over een langere periode groter zijn dan de energiebronnen, krijgen mensen ook klachten.
Vorige week vond in Amsterdam HR Tech World plaats, het rondreizende congres dat de nieuwste ontwikkelingen laat zien op het gebied van technologie en digitalisering. Het bleek meteen de laatste editie onder deze naam. Welke technologische ontwikkelingen hebben de komende tijd impact op uw vakgebied?
Zowel werkgever als werknemer kijken reikhalzend uit naar een nieuw perspectief, om de pensioenzekerheid zoveel mogelijk te borgen. Vanuit werkgeversperspectief is het niet moeilijk te bedenken wat er aan het stelsel moet veranderen.
Bij schadelastbeheersing denken we eigenlijk direct aan verzekeraars die proberen zo weinig mogelijk uit te keren. En feitelijk klopt dat ook. Maar is dat zo erg?