In een recente zaak die speelde bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant was de vraag aan of partijen een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden waren overeengekomen of een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden en één dag. Het lijkt wellicht onbenullig, maar die ene dag maakte in deze kwestie het verschil zo legt arbeidsrechtadvocaat Lieve Holterhues uit.
In plaats van stress te zien als iets negatiefs, kunnen we het beter beschouwen als een waardevol signaal. Het geeft ons inzicht in wat er ontbreekt in ons leven. Door bewust te investeren in energiebronnen kunnen we niet alleen beter omgaan met stress, maar zelfs floreren aldus docent leiderschap & bevlogenheid Ronald van der Molen.
Volgens een recente publicatie van TNO had in 2022 20% van de beroepsbevolking last van burn-out gerelateerde klachten. Een forse stijging ten opzichte van 2021, want toen was dit percentage nog 17%. Veel mensen schrikken als ze zo’n bericht lezen. Maar kloppen deze cijfers en conclusie eigenlijk wel? Ronald van der Molen legt uit wat er mis is met het onderzoek en hoe je je energie op peil houdt.
In een tijd waarin verandering de constante is geworden, hebben organisaties werkwijzen nodig die hen voortdurend in beweging houden. En daarvoor zijn er betere oplossingen dan een reorganisatie aldus stress- en burnout-coach Melissa Schouman. Ze pleit ervoor de angst die bij een verandering komt kijken te omarmen en iedere dag oprecht én echt te leren van en met elkaar.
Sluit je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zónder tussentijdse opzegmogelijkheid én je zegt toch op tegen een datum eerder dan de einddatum dan kan werkgever aanspraak maken op de zogenoemde gefixeerde schadevergoeding. Advocaat Pascal Besselink licht dit probleem, waar lang niet alle werknemers (en ook niet alle werkgevers) zich bewust van zijn, toe aan de hand van een onlangs gepubliceerde uitspraak.
Als we als HR op het gebied van ESG doen wat we altijd al deden, of altijd al hadden moeten doen, geeft HR-directeur Maarten van Beek dit geen voldoende. De basis van ESG-beleid op orde krijgen is volgens hem al een uitdaging op zich.
Voor werkgevers is het zeer belangrijk om de dringende reden voor een ontslag op staande voet zo goed en uitgebreid mogelijk te formuleren. Alle in de procedure te verwijten zaken dienen in de ontslagbrief te staan. Ook moet werkgever het betwiste weten te bewijzen zo legt mr. Petra Willems uit aan de hand van een recente uitspraak.
Leidinggeven aan remote teams vereist niet alleen nieuwe vaardigheden, ook traditionele vaardigheden zijn van belang. Neurowetenschapper Marcia Goddard zet ze op een rij.
AI-technologie verandert de positie van HR in die van geloofwaardige activist: de HR-professional die gevoelige thema’s benoemt en verantwoordelijkheid voor verbetering neemt. Ook draagt de HR-professional bij aan het 'empoweren' van de organisatie door generatieve AI-technologieën te gebruiken.
Er gelden in het arbeidsrecht vooral op basis van rechtspraak regels die je als werkgever in acht moet nemen ten aanzien van die verplichte informatie. Leef je die niet na, dan kan dat je duur komen te staan. In deze blog bespreekt arbeidsrechtadvocaat Astrid Zuidinga de kracht van herhaling in het arbeidsrecht aan de hand van drie belangrijke onderwerpen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling