In 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking getreden, waarmee het arbeidsrecht – en met name het ontslagrecht – grondig is gewijzigd. Het doel van de WWZ was het ontslagrecht sneller en goedkoper te maken, de rechtspositie van flexwerkers te versterken en meer mensen aan het werk te krijgen. Al snel na de invoering van de WWZ bleken de gestelde doelen niet (volledig) gerealiseerd te (kunnen) worden. Per 1 januari 2020 wordt het arbeidsrecht weer verder opgepoetst. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) treedt dan in werking. Deze wet zal het arbeidsrecht opnieuw (grondig) op de schop nemen.
Werknemers hebben opnieuw geprobeerd via een rechter af te dwingen dat de werkgever hun arbeidsovereenkomst zou beëindigen. In één van die zaken heeft de Kantonrechter aan de Hoge Raad gevraagd hoe het nu precies zit.
Vijf jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met systemisch werken. Het heeft mijn kijk op het leven en op mijn werk veranderd. Met name het besef dat alles met elkaar samenhangt: hoofd en hart - werk en privé - kind en volwassene - leed en geluk. Alles hoort bij elkaar en beïnvloedt elkaar. Sinds dat besef, is mijn focus in werk veranderd.
Het hebben van personeel brengt allerlei verplichtingen met zich mee. In sommige gevallen bent u ook verplicht om voor uw personeel pensioenpremie af te dragen aan een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Dit is bijvoorbeeld het geval voor ondernemingen die actief zijn in de detailhandel of de levensmiddelenindustrie, maar er geldt voor veel meer werkgevers een verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds. Deelname aan zo’n verplichte pensioenregeling is een kostbare zaak, zeker als er te hoge aanslagen worden opgelegd door het fonds. Gelukkig kunt u in sommige gevallen ook een vrijstelling aanvragen voor deelname aan een verplicht pensioenfonds!
Stressklachten en burn-outs komen steeds vaker voor. Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door stress. In het mkb is verzuim door stress zelfs de nummer één reden van ziekmelding. Een medewerker is bij stressklachten of een burn-out vaak langer ziek. Het kan lastig zijn om uw medewerker weer gezond en gelukkig aan het werk te krijgen. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Wat kunt u als werkgever doen om stress bij uw medewerkers te voorkomen?
Gestreste medewerkers.. die zich constant vermoeid en futloos voelen, weinig energie stoppen in hun werk, prikkelbaar reageren of zelfs depressief zijn. Als management, HR of teamleider ben je vast bekend met het verschijnsel ‘burn-out’. Helaas komt dit veel voor op de werkvloer. Maar weet je zeker dat je te maken hebt met burn-out, of vervelen je medewerkers zich juist en is er sprake van ‘bore-out’? In deze blog helpen we je aan de hand van concrete tips en een praatkaart een bore-out bij je medewerkers te herkennen en bespreekbaar te maken!
Veranderinitiatieven worden vaak op een mechanische manier aangepakt en top-down opgelegd. Hierdoor wordt het initiatief van medewerkers onbedoeld aan banden gelegd. Hoe kun je dit voorkomen?
Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers werkt in een andere gemeente dan waar zij wonen en de gemiddelde woon-werkafstand in 2017 was 22,3 km*. Maar hoe zit het eigenlijk met de impact van woon-werkverkeer op werk? Een studie van Liang Ma en Runing Ye in de Journal of Transport Geography** analyseerde met behulp van survey data uit drie grote steden in Australië of en hoe woon-werkverkeer de productiviteit van een werknemer beïnvloedt.
Het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen is een van onze basisbehoeftes. Als medewerkers geen waardering ontvangen raken ze gedemotiveerd en gefrustreerd. Dat is jammer, want er zijn voldoende manieren om elkaar waardering te tonen. Die ook nog eens effectief zijn.
Digitaal-Werven doet al 13 jaar onderzoek naar de beste corporate recruitmentsites van Nederland. Dit onderzoek mondt uit in een award die dit jaar op 29 oktober tijdens het Digitaal-Werven event zal worden uitgereikt. Een van de genomineerden in 2019 is Boskalis.