Een nieuw decennium is gestart. Een happy en techie nieuw jaar iedereen. Wij voorspellen een decennium waarin het technisch gezien eindelijk om de werkende mens, al het 'talent', zelf zal gaan draaien. Die accepteren namelijk steeds minder de ingewikkelde processen en tools die stafafdelingen, met name HR, hen 'opleggen'. Van P&O software naar TalentTech.
De samenwerking van werkgevers en werknemers staat al heel wat jaren centraal in mijn loopbaan. In de diverse rollen die ik de afgelopen 10 jaar als HRM’er, loopbaancoach, manager en bedrijfskundig projectmanager heb vervuld, wil ik zaken voor medewerkers goed geregeld hebben. Enerzijds omdat ik zo het beste uit deze geweldige human resources kan halen en anderzijds omdat de randvoorwaarden dan gewoon goed geregeld zijn.
Wist je dat werkzoekenden vaak 7 tot 12 triggers nodig hebben voordat zij solliciteren? Zorg daarom voor een goede eerste indruk met je vacaturetekst. Er zit een hele strategie achter het schrijven van een vacature en de daarbij horende exposure. Vanuit mijn ervaring als recruiter deel ik mijn belangrijkste tips.
De introductie of doorontwikkeling van e-HRM start meestal bij de aanschaf van een nieuw systeem. Maar een dergelijk project is eigenlijk nooit afgerond. Dat is misschien niet iets wat organisaties graag horen, maar eigenlijk is het heel logisch.
Marketing heeft het nodige pionierswerk verricht op concepten als Customer Experience (CX), Customer Journeys en Voice of the Customer (VoC). Inmiddels is het inzicht ontstaan dat een organisatie niet alleen een goede beleving dient te bieden aan klanten, maar ook aan medewerkers. Een goede beleving is min of meer de standaard geworden, dus waarom zou je in je rol als medewerker genoegen nemen met een proces dat kapot is of een gammele user-interface? Daarnaast is bewezen dat een goede Employee Experience (EX) geld oplevert.
Organiseert u dit jaar een kerstborrel op kantoor? En zo ja, worden er dan wel of geen alcoholische dranken geschonken? Wel zo gezellig als dat gebeurt, toch? Het gedrag van mensen die (veel) alcohol nuttigen verandert. Men kan door het drinken van alcohol beter ontspannen, men wordt vrolijker en het zelfvertrouwen neemt toe. Maar ook vervagen de grenzen en wordt het beoordelingsvermogen aangepast. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kerstborrels op het werk regelmatig uit de hand lopen… Hoe gaat u daar als werkgever mee om?
Het is weer bijna dagelijks polonaise op de snelweg. De pepernoten liggen in de schappen. De mandarijnen zijn niet aan te slepen. In menig organisatie staat de sfeer onder druk vanwege budgetdiscussies. Kortom, het einde van het jaar is weer in zicht. Eind 2018 heb ik enkele HR-analytics voorspellingen gedaan voor 2019. Laat ik eens doen wat we bij AnalitiQs altijd onze klanten adviseren: kijken in hoeverre bepaalde verwachtingen zijn gerealiseerd. Eens kijken of mijn voorspellende gaven die van de gemiddelde beursanalist overstijgen. Hoe ga ik dit doen? Middels een self-assessment.
Hoe vaak betrap je jezelf erop dat je een compliment denkt maar niet uitspreekt? Dit kunnen kleine, alledaagse dingen zijn, bijvoorbeeld ‘wat zie je er geweldig uit in die jurk’, of ‘wat ben je snel en behulpzaam’. Een oprecht compliment, gegeven op het juiste moment, kan het verschil maken tussen opgeven of doorzetten. Een compliment geven zou dus zomaar heel erg belangrijk kunnen zijn.
Blije medewerkers zorgen voor blije klanten. Maar wat maakt medewerkers blij? Een keer per jaar een medewerkersonderzoek uitvoeren vertelt je niet zo veel, daar zijn de meeste HR-professionals het inmiddels wel over eens. We zien een verschuiving van denken vanuit HR-processen naar een focus op de beleving van medewerkers, de Employee Experience.
De meeste HR-adviseurs zijn erg ambitieus. Ambitie is prima maar draagt een gevaar in zich. Een teveel aan ambitie brengt falen, teleurstelling en uiteindelijk schade. Als dat schade aan mensen is is dat een extra ernstige zaak.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling