Bedrijven worden gedwongen zich continu aan te passen. Dat houdt ook in dat medewerkers de juiste mindset moeten hebben om in deze omgeving te presteren. Nadat jarenlang de focus lag op IQ (intelligentiequotiënt) en EQ (emotionele intelligentie) bij het werven van nieuwe medewerkers, zien we daarom nu dat deze wordt verlegd naar AQ. AQ staat voor het aanpassingsvermogen, een vaardigheid die in tijden van verandering goed van pas komt. Hoe test je dit bij toekomstige medewerkers en wat kan je als werkgever doen om dit te stimuleren?
De traditionele gesprekscyclus past overduidelijk niet meer in deze tijd. In veel organisaties is het tijdens de pandemie chaos, medewerkers krijgen dan maar dezelfde ratings of beoordelingsrondes worden helemaal geannuleerd. Zo noteerde het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup eind augustus in een rapport waaruit de sterke noodzaak bleek van verandering in performance management. Maar ook wanneer covid-19 achter ons ligt, zal die ontwikkeling doorgaan.
Het is goed mogelijk om gericht aan de inzetbaarheid van je medewerkers en het geluk te werken. Werkgeluk gaat over een duurzaam gevoel van voldoening. Het gaat dan over verbondenheid, autonomie, vertrouwen, waardering, uitdaging en het hogere doel van de organisatie.
Annabel werkt 14 jaar bij haar werkgever. Ze had een mooie carrière. In het begin als communicatiemedewerker, later klom ze op tot Manager Marketing & Communicatie. Na de komst van een nieuwe directeur is de chemie echter uitgewerkt. Annabel en haar werkgever gaan daarom uit elkaar. Na stevig onderhandelen tekenen beide partijen de vaststellingsovereenkomst. Zowel Annabel als haar werkgever zijn tevreden met de uitkomst.
Bedrijven in alle branches, groot of klein, kunnen er mee te maken krijgen: reorganiseren. Financiële of bedrijfseconomische omstandigheden kunnen een onderneming dwingen om te veranderen. In het ergste geval moet het personeelsbestand inkrimpen en leidt de reorganisatie tot gedwongen ontslagen. Voor zowel werkgever als werknemer is het belangrijk dat een dergelijk traject zorgvuldig wordt doorlopen. Maar wat komt er allemaal kijken bij een bedrijfseconomisch ontslag?
Wie een jaar geleden tegen een werkgever buiten de zorg had verteld dat hij zich met vaccinatievraagstukken zou moeten bezig houden, zou voor gek zijn verklaard. Nu komt er bijna dagelijks op de werkgever de vraag af wat hij moet of kan met allerlei informatie en adviezen van de overheid én vragen van werknemers over vaccinatie tegen het coronavirus. Hieronder leiden wij de werkgever door dit woordendoolhof rond vaccinatieperikelen op de werkvloer.
Gedrag van iedereen die er werkt, is de meest bepalende factor van de identiteit en de cultuur van de organisatie. Soms ligt dat wat wordt verwacht van medewerkers om de ambitie van de organisatie te realiseren, ver weg van de huidige situatie en is een gedragsverandering nodig. Veel organisaties zijn op dit moment actief aan het nadenken over waarden en gedrag. Dat is niet gek want ze vormen de basis van wat medewerkers met elkaar delen: ook in corona-tijden. Of misschien wel: juist in corona-tijden.
Een werkgever is verplicht om een werknemer uiterlijk één maand voor de einddatum van zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst te laten weten of de overeenkomst wordt verlengd of niet. Deze aanzegverplichting geldt voor arbeidsovereenkomsten langer dan zes maanden. De wet bepaalt dat de aanzegging schriftelijk moet worden gedaan.
Het is belangrijk dat je als organisatie/bedrijf de werkomgeving niet ziet als kostenpost, maar als middel om je organisatiedoelstellingen te behalen zo betoogt Tim Oldman, CEO en oprichter van Leesman. “Onze data laten geen twijfel mogelijk dat de meest productieve werkomgevingen degene zijn met de beste sociale infrastructuur. En dat maakt vastgoed een HR-thema.”
Niet alle afspraken tussen werkgevers en werknemers worden aan het papier toevertrouwd. Soms worden afspraken mondeling gemaakt, maar het komt ook voor dat partijen in de praktijk anders handelen dan de onderling gemaakte schriftelijke afspraken. Wanneer ontstaat voor de werknemer een zogenaamd ‘verworven recht’?