Wordt het concurrentiebeding oneigenlijk gebruikt? Dat was de vraag van kamerleden Van Weyenberg en Van Dijk en aanleiding voor een onderzoek naar de werking van het concurrentiebeding door het ministerie van SZW. Als arbeidsjurist bij juridische dienstverlener DAS mocht ik, samen met een aantal andere juridische experts en praktijkexperts, een bijdrage leveren aan het onderzoek en daar ben ik trots op. Een aantal uitkomsten zet ik alvast voor u op een rij.
Hoe mooi de hybride toekomst van werken ook klinkt, het lijkt erop dat je wel tot een soort afspraak met elkaar moet komen. Hoe gaan wij dit samen doen? Waar zou je het met elkaar over moeten hebben voordat je gaat terugkeren naar kantoor? De NSvP heeft in de publicatie ‘Terug van weggeweest – Een ander werkend Nederland na de lockdown?’ 10 plausibele terugkeervarianten op een rijtje gezet.
De kortgedingrechter oordeelt dat Wibra de cao juist toepast en niet handelt in strijd met goed werkgeverschap door haar werknemers de uren die zij tijdens de lockdown niet hebben gewerkt, te laten werken.
Door corona zijn mensen onverwachts op geïmproviseerde werkplekken terechtgekomen en waren zij niet meer op kantoor. De verwachting is dat veel organisaties niet teruggaan naar hoe het was voor corona en het tijd- en plaatsonafhankelijk werken gaan stimuleren. Als dit gebeurt is het aan de leidinggevende om de medewerker niet uit het oog te verliezen en de crisis als een kans te zien. Hoe dit het beste gedaan kan worden, staat in deze blog in vijf stappen beschreven.
Tshshshssh………je draait het dopje van je colaflesje en neemt een slok. Niet wetende dat je ontslag op staande voet boven het hoofd hangt. De caissière die het overkwam was overdonderd en vocht het ontslag aan.
Deze maand bereikten de vakbeweging en werkgevers op hoofdlijnen een akkoord over de hervorming van de arbeidsmarkt. In de plannen wordt flexwerk beperkt en verandert de positie van zzp’ers. Nulurencontracten mogen niet meer en uitzendovereenkomsten mogen maximaal drie jaar duren. Daarnaast komt er een inkomensgrens voor zzp’ers. Wat betekenen deze plannen voor werkgevers, werknemers en zzp’ers in de praktijk? Ik zet een aantal highlights op een rij.
In mediaberichten over de Volksbank wordt gesproken van een verziekte sfeer in de top van deze ‘staatsbank’. De CFO werd er op 12 augustus 2020 letterlijk ziek van. Per 5 september 2020 volgde zijn ontslag als statutair bestuurder. Sindsdien wordt er over dat ontslag geprocedeerd. Het gerechtshof bepaalde op 15 juni dat het opzegverbod wegens ziekte geldt en de CFO daarom recht heeft op doorbetaling van zijn loon van € 23.000 bruto per maand. Hoe zit dat eigenlijk met ontslag van een zieke statutair bestuurder?
In art. 7:640a BW is bepaald dat de wettelijke vakantiedagen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven vervallen, tenzij werknemer niet in staat is geweest vakantie op te nemen. Dus de wettelijke vakantiedagen over 2020 vervallen op 1 juli 2021, tenzij. Werkgevers gaan er soms te snel vanuit dat sprake is van verval.
In mijn werk als recruiter zie ik talloze ervaren, gekwalificeerde vrouwen die moeite hebben met het vinden van een passende functie, terwijl ik aan de andere kant van de streep ook eindeloos veel functies voorbij zie komen die wat mij betreft heel goed bij hen zouden passen.
Mensen kiezen steeds bewuster voor een werkgever waarin ze zichzelf herkennen en die nastreeft wat zijzelf nastreven. Om de juiste talenten aan te trekken, is het belangrijk dat de organisatie haar purpose en strategie vertaalt naar een goed en aansprekend verhaal met een aantrekkelijke belofte: de Employee Value Proposition (EVP).