De rol van de arbo- en bedrijfsarts is regelmatig groot en bepalend, zo werd in een aantal recente uitspraken maar weer eens bevestigd.
Hybride werken wordt de nieuwe norm, zoveel lijkt duidelijk. Waarbij de locatie van talent steeds minder belangrijk is. Dat vraagt om een nieuwe aanpak die deze manier van werken kan ondersteunen: strategisch talentmanagement.
“Nou, dit moet je me toch even uitleggen. Jullie leiden mensen op tot werkgelukdeskundige en dan ben je tegen het aannemen van CHO?” Een deelnemer van een van onze trainingen keek ons verontwaardigd aan. “Klopt,” zeiden wij, bijna in koor. We zijn er rotsvast van overtuigd dat wanneer organisaties aandacht hebben voor werkgeluk en zich focussen op een positieve werkcultuur mensen én organisaties kunnen floreren. We denken alleen niet dat een CHO daarvoor moet zorgen.
Werknemer treedt op 15 december 2020 in dienst bij een zorgorganisatie. 15 januari 2021 wordt werknemer door werkgever aangesproken op een stroeve samenwerking met collega's. 5 februari vindt een tweede evaluatiegesprek plaats. Werknemer wordt dan overgeplaatst naar een ander organisatieonderdeel. 2 maart wordt werknemer mede gedeeld dat de samenwerking ook daar niet goed gaat. Vanaf 8 maart hoeft werknemer niet meer te komen en dient werkgever een ontbindingsverzoek in.
Werkgever, Natuurmonumenten, verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met werknemer, een boswachter, te ontbinden, primair wegens disfunctioneren (d-grond), subsidiair vanwege een verstoorde arbeidsverhouding (g-grond) en meer subsidiair vanwege een combinatie van de d- en g-grond (i-grond).
Als we tijdens online workhops of opleidingen met mensen in gesprek gaan over werkgeluk, komen er altijd allerlei prachtige voorbeelden naar boven. ‘Die keer dat ik zoveel lol had met die collega,’ ‘Toen we dat mega-contract binnenhaalden,’ ‘De superleuke ontvangst op mijn eerste dag,’ of ‘Toen ik me tijdens dat gesprek met mijn manager realiseerde dat er echt naar me geluisterd werd’. Werkgeluk betekent voor iedereen iets anders.
Eind vorig jaar schreven wij weinig juridische mogelijkheden te zien voor werkgevers om werknemers te verplichten tot vaccinatie*. Voor het eerst heeft nu een rechter binnen het Koninkrijk geoordeeld over de relatie tussen vaccinatie en ontslag. De uitkomst: zonder wettelijke vaccinatieplicht kan de weigering van een werknemer tot vaccineren geen dringende reden voor ontslag op staande voet opleveren.
AnalitiQs deed onderzoek naar de staat en invloed van inclusiviteit op de Nederlandse werkvloer. Hieruit concluderen we dat werknemers die zich geïncludeerd voelen:
Wordt het concurrentiebeding oneigenlijk gebruikt? Dat was de vraag van kamerleden Van Weyenberg en Van Dijk en aanleiding voor een onderzoek naar de werking van het concurrentiebeding door het ministerie van SZW. Als arbeidsjurist bij juridische dienstverlener DAS mocht ik, samen met een aantal andere juridische experts en praktijkexperts, een bijdrage leveren aan het onderzoek en daar ben ik trots op. Een aantal uitkomsten zet ik alvast voor u op een rij.
Hoe mooi de hybride toekomst van werken ook klinkt, het lijkt erop dat je wel tot een soort afspraak met elkaar moet komen. Hoe gaan wij dit samen doen? Waar zou je het met elkaar over moeten hebben voordat je gaat terugkeren naar kantoor? De NSvP heeft in de publicatie ‘Terug van weggeweest – Een ander werkend Nederland na de lockdown?’ 10 plausibele terugkeervarianten op een rijtje gezet.