In een recente uitspraak van de kantonrechter Haarlem verzocht werknemer de opzegging van zijn arbeidsovereenkomst door zijn werkgever na toestemming van het UWV te vernietigen. Hij stelde dat de opzegging in strijd was met het opzegverbod tijdens ziekte.
Aan het begin van 2022 een belangrijke aanwijzing voor werkgevers van de Kantonrechter Utrecht: zorg voor een duidelijk e-mail- en internetprotocol, waarin de werknemer wordt geïnformeerd over mogelijke monitoring van zijn e-mail.
Mag een werkgever zichtbare tatoeages bij werknemers verbieden tijdens de uitoefening van de werkzaamheden? Deze vraag bevindt zich (net zoals bijvoorbeeld de discussie over het dragen van een mondkapje tijdens het werk) op het snijvlak van het wettelijk instructierecht (art. 7:660 BW) van de werkgever en het wettelijk grondrecht van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (art. 10 Grondwet) van de werknemer. In 2020 speelde in een procedure bij de kantonrechter Rotterdam exact deze vraag waarin deze twee rechten moesten worden (af)gewogen.
Het is nog altijd vaag of iemand bij u werkt als zelfstandige of als werknemer. Wat is er inmiddels wel duidelijk?
Een nieuw jaar betekent ook weer de nodige veranderingen op de arbeidsmarkt en in het arbeidsrecht.
De nieuwe regering gaat thuiswerken stimuleren om het milieu te sparen, zo staat te lezen in het regeerakkoord. Nu een deel van Nederland onder druk van de pandemie al massaal thuis werkt, heeft dit kans van slagen. Voorwaarde is echter wel dat het voornemen verder wordt uitgewerkt, zodat er ook een oplossing komt voor de eenzaamheid en de gebrekkige interactie die door het thuiswerken wordt veroorzaakt. Anders kan deze maatregel negatief doorwerken in het welzijn van de mensen.
Artikel 7:629 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de werknemer gedurende 104 weken recht heeft op 70% loon tijdens ziekte. In veel individuele arbeidsovereenkomsten en/of cao's is bepaald dat voornoemd percentage gedurende een bepaalde periode wordt aangevuld (tot een percentage tussen 70-100%).
Diversiteit en inclusie (D&I) zijn hot topics. Er is een roep vanuit de maatschappij om inclusiever te werken en menig organisatie is hard bezig om de organisatie een inclusieve(re) plek te maken.
Daar istie dan: de eerste gepubliceerde uitspraak waarin een werknemer die niet is gevaccineerd en weigert zich te laten testen door werkgever wordt geschorst. Volgens de rechter terecht.
De basisscholen gaan toch een week eerder dicht. Dat betekent dat de kerstvakantie voor basisschoolkinderen volgende week al begint. Omdat het zo kort dag is, wordt de scholen gevraagd opvang te regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Omdat dit maandag misschien nog niet geregeld is, mogen scholen die dag nog open blijven. Wat betekent dit nu voor werknemers waarvan de kinderen opeens een week eerder/langer niet naar school kunnen en geen opvang hebben?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling