Zeer regelmatig worden, in plaats van het bewandelen van de UWV- of ontbindingsroute, arbeidsovereenkomsten met wederzijds goedvinden beëindigd. Wat neem je, naast de 'formele bepalingen', zoals geheimhouding, de bedenktermijn en finale kwijting, nu allemaal op in zo’n beëindigingsovereenkomst?
Sinds een aantal jaren maakt HR-analytics binnen het HR-vakgebied een sterke opmars door. Dat is niet verwonderlijk omdat HR-analytics door evidence-based en data driven analyses zorgt voor een betere besluitvorming over HR-beleid en HR-interventies. Desondanks voelt nog niet iedere HR-professional zich vertrouwd met HR-analytics. Dat gaat toch over correlatie, causaliteit en regressieanalyses? Is dat niet meer iets voor analisten en econometristen?
Nog steeds worden vrouwen minder betaald dan mannen voor gelijk werk. Volgens het CBS is het verschil 4 procent bij de overheid en 7 procent in het bedrijfsleven. Met een loonkloofonderzoek en bijbehorende certificering wil Erasmus Q-Intelligence een einde maken aan beloningsdiscriminatie. “Bedrijven kunnen zo bewijzen dat ze mannen en vrouwen gelijk betalen.”
In navolging van diverse landen die wetgeving hebben ingevoerd om eerlijke beloning voor mannen en vrouwen na te streven, stelt nu ook de EU maatregelen voor om gelijke beloning voor vergelijkbare werkzaamheden te waarborgen.
Onlangs werd er weer een interessante uitspraak gepubliceerd die betrekking had op 'corona op de werkvloer'. De zoveelste in de reeks covid-19 gerelateerde ontslag op staande voet en ontbindingsprocedures. Ik zet er hier paar op een rij die óf de wenkbrauwen mogelijk doen laten fronzen óf een glimlach op het gezicht doen verschijnen.
Juist in een tijd van schaarste is het belangrijk te investeren in de héle talent journey. Daarin gaat nog veel mis.
Binnenkort volgen belangrijke wijzigingen voor studiekostenbedingen. Op grond van de Europese Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden moeten werkgevers namelijk een verplichte opleiding volledig kosteloos aanbieden en mogen zij de kosten niet van de werknemer terugvorderen. De richtlijn moet uiterlijk 2 augustus 2022 zijn geïmplementeerd. Van belang te weten is dat er geen overgangsrecht zal gelden. Dat betekent dat studiekostenregelingen van voor die datum dan nietig kunnen zijn.
Ruim een derde van de Nederlandse werknemers realiseert zich dat ze in hun werk veel productiever kunnen zijn dan nu het geval is, blijkt uit onderzoek van Ictivity. Productiviteit, ofwel de hoeveelheid tijd die je zonder afleiding kunt besteden aan primaire werkzaamheden, wordt beïnvloed door vele factoren. Denk aan de inrichting van de werkplek, kennis van zaken en de bereikbaarheid van collega’s. Maar belangrijker is misschien nog wel iemands werkgeluk. Met hoeveel plezier je aan het werk bent, bepaalt in grote mate hoe hard je werkt. Toch? Of is het eerder andersom: resulteert productief zijn in werkgeluk?
Kennelijk zijn schandalen nodig om een veilige werkplek op de kaart te zetten. Hoe staat het daarmee in uw organisatie?
Het gaat in deze zaak om de reikwijdte van het opzegverbod tijdens ziekte bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Dit verbod houdt in dat de werkgever een arbeidsovereenkomst niet kan opzeggen gedurende de tijd dat de werknemer ziek is.