Een positieve organisatiecultuur bestaat uit vier elementen. Deze vier elementen versterken elkaar. Je kunt ze ontwikkelen met gerichte teamsessies en interventies. In deze blog introduceert consultant organisatiecultuur en positief leiderschap Marcella Bremer het concept Positieve cultuur en geeft ze voorbeelden en oefeningen voor element 1: positief denken en doen.
Bij grensoverschrijdend gedrag past gedrag van de ander niet in jouw perceptie, niet in jouw waarden en normen palet. En dat mag altijd gezegd worden. Maar hoe doe je dat? Enkele vragen om te stellen inclusief tips.
Het regent inmiddels gevallen van grensoverschrijdend gedrag, maar wat je er nu precies onder moet verstaan, lijkt steeds ongrijpbaarder te worden. Een vastomlijnde definitie ontbreekt nog altijd. Zijn er dan helemaal geen nadere omlijningen te geven van grensoverschrijdend gedrag? Toch wel. Advocaat arbeidsrecht Petra Willems legt een rechtsoverweging die in dit soort zaken vaak terug te lezen is uit.
De ontslaggrond 'frequent verzuim' slaagt eigenlijk nooit. De juridische lat ligt hoog en is voor grote werkgevers bijna onhaalbaar. Onaanvaardbare gevolgen zouden door kleinere werkgevers met minder vervangingsmogelijkheden wellicht eerder aannemelijk gemaakt kunnen worden, maar het blijven ook dan 3 flinke hordes die genomen moeten worden. Enkele voorbeelden waarin ontbinding ogv gesteld frequent verzuim werd afgewezen.
Voor de bedrijfstop zijn de organisatiedoelstellingen meestal zo klaar als een klontje. Minder helder is vaak hoe deze doelstellingen vertaald worden naar uitvoerbare doelstellingen waar elke medewerker mee aan de slag kan. Senior managers communiceren de visie niet altijd even effectief naar de teams onder hen, waardoor medewerkers en teams richting missen en niet weten aan welk groter doel zij bijdragen.
Aan het sluiten van beëindigingsregelingen gaat soms een behoorlijk lang onderhandelingsproces vooraf. Hierbij komt veel kijken. Wat te doen met bijvoorbeeld de ontslagvergoeding, de opzegtermijn, de uitbetaling van vakantiedagen, de overdracht van werk, eventuele concurrentiebedingen. In dit soort situaties helpt het om vooraf de eigen onderhandelingspositie goed te bepalen. Hoe sterk staat u in de onderhandelingen? Welke factoren zijn daarvoor bepalend? En hoe zorgt u ervoor dat u de best mogelijke deal sluit?
Is thuiswerken een recht (geworden)? Deze korte vraag kent een kort antwoord: nee. Thuiswerken is geen absoluut recht. Wél zijn uitzonderingen denkbaar en door corona zou er wel eens meer mogelijk kunnen zijn dan we ooit dachten.
Diversiteit is niet veel waard als we niet praten over de inclusie ervan - en inclusie begint met het leren kennen van elkaar en elkaars verschillen en sterke punten. Enkele voorbeelden hoe wij dit in onze organisatie proberen te bereiken.
De coronacrisis vraagt improvisatie en innovatievermogen van mensen in organisaties. Daardoor biedt het een goede gelegenheid om de wendbaarheid van de organisatie te onderzoeken. Dan gaat het niet enkel om de middelen waarmee is ingespeeld op de ontwikkelingen. Belangrijker is het om te kijken naar de effectiviteit van de maatregelen. De bevindingen uit een onderzoek onder HR-professionals.
HR-afdelingen hebben een steeds grotere rol in het aanjagen van verandering in de organisatie, maar hebben ze daar ook de skills voor in huis? AWVN heeft samen met de NVP gekeken naar de skills die de HR-professional van nu nodig heeft. In dit blog vier skills die onontbeerlijk zijn om het werk in een HR-team anno nu gedaan te krijgen.