We werken steeds meer remote, zowel in binnen- en buitenland. Door werken vanuit het buitenland mogelijk te maken, openen bedrijven hun deuren voor allerlei nieuwe mogelijkheden. Maar remote werken in het buitenland brengt ook plichten met zich mee.
De coronapandemie heeft remote werken versneld. Maar nu gaan we pas echt beginnen. Bedrijven moeten antwoord geven op de structurele vragen die remote werken met zich meebrengt. Hoeveel mogen uw werknemers thuiswerken? Wat vindt u toelaatbaar? Welke vergoedingen mag u geven? Maar ook: Wat gaat u doen met binding van werknemers met uw organisatie? Hoe zorgt u dat uw mensen gemotiveerd blijven? Hoe behoudt u de loyaliteit van uw werknemers?
Onlangs in o.a. het Algemeen Dagblad*, naar aanleiding van de Kroniek twee jaar corona-arbeidsrechtspraak, een overzicht van de vijf meest opvallende corona-arbeidsuitspraken.
De ideale employee experience staat of valt met een bewuste keuze van de top en de leidinggevenden. Daar hoort ook specifiek gedrag bij.
Een positieve organisatiecultuur bestaat uit vier elementen. Deze vier elementen versterken elkaar. Je kunt ze ontwikkelen met gerichte teamsessies en interventies. In deze blog bespreekt consultant organisatiecultuur en positief leiderschap Marcella Bremer het 3e element Verbinding en samenwerken en geeft ze voorbeelden en oefeningen.
Nog maar een paar maanden en dan is het al weer 1 juli. De datum waarop volgens sommige werkgevers de wettelijke vakantiedagen over 2021 automatisch vervallen. Maar is dat wel zo?
Een positieve organisatiecultuur bestaat uit vier elementen. Deze vier elementen versterken elkaar. Je kunt ze ontwikkelen met gerichte teamsessies en interventies. In deze blog bespreekt consultant organisatiecultuur en positief leiderschap Marcella Bremer het 2e element Gezamenlijk positief Doel en geeft ze voorbeelden en oefeningen.
Wat maakt dat verzuim in de organisatie boven de Verbaannorm ligt? Welke verschillen in verzuim zijn er door de organisatie heen te ontdekken? Is het belangrijk om daarin onderscheid te maken tussen lang en kort verzuim?
In de Kroniek twee jaar corona-arbeidsrechtspraak* concludeerde ik, ogv gepubliceerde lagere rechtspraak, dat corona geen grondslag biedt werknemers te verplichten vakantiedagen in te leveren of op te nemen. Omdat het verplichten vakantiedagen op te nemen werknemers veel minder raakt dan het niet of maar gedeeltelijk uitbetalen van loon lijkt mij, desondanks, nog steeds goed verdedigbaar dat in geval van onvoorziene omstandigheden (de coronacrisis is door verschillende rechters als zodanig gekwalificeerd) een andere uitkomst denkbaar is. Die andere uitkomst kwam voorbij in onderstaande uitspraak.
Remote werken is here to stay. Door corona konden bedrijven niet anders. We moesten wel met zijn allen thuiswerken. Na twee jaar is het duidelijk: werkgevers én werknemers kunnen niet meer terug en dat willen ze ook niet. Daarom is het hoog tijd voor de volgende stap: de bestaande realiteit formaliseren, policies structureel goed inrichten en oog hebben voor de details.