Hoe zit het met het afbreken van de onderhandelingen door werkgever over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: kan dat zomaar? Als werkgevers naar medewerkers hun intenties uitspreken, is dat niet altijd zonder risico’s ziet Mr Petra Willems.
Het kabinet komt met nieuwe maatregelen voor het werken als en met zelfstandige(n) en zal harder gaan optreden tegen schijnzelfstandigheid. Zo kunnen zelfstandigen en werknemers straks niet zonder meer worden ingezet voor hetzelfde werk binnen dezelfde organisatie. Tijd om de samenwerking met zzp’ers weer eens onder de loep te nemen, zegt arbeidsrechtadvocaat Willemijn Jansma.
Dat het enkel vast stellen dat sprake is van onvoldoende functioneren niet genoeg is leert deze uitspraak maar weer eens.
Informeer je werknemers deze maand of en zo ja, welk (wettelijk) tegoed nog bestaat, stel je werknemers in de gelegenheid die dagen nog voor 1 juli op te nemen en wijs ze op de gevolgen wanneer ze dat niet doen (verval).
Waar in het verleden organisaties zich vooral concentreerden op verzuimbeheersing, is de laatste jaren een andere trend merkbaar: een vitaliteitsbeleid voeren met als doel werknemers fysiek en mentaal fit te houden. Daar zijn verschillende redenen voor.
Waar in het verleden organisaties zich vooral concentreerden op verzuimbeheersing, is de laatste jaren een andere trend merkbaar: een vitaliteitsbeleid voeren met als doel werknemers fysiek en mentaal fit te houden. Daar zijn verschillende redenen voor. Enkele tips.
Bijgaande uitspraak laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is om als werkgever aan de informatieplicht te voldoen. Niet alleen om te voorkomen dat je ongewild een werknemer in vaste dienst hebt, maar ook om andere claims te voorkomen. Goed voornemen voor 2023 zou kunnen zijn om de (misschien) vergeten informatie alsnog schriftelijk aan je werknemers te verstrekken. En....laat je standaard arbeidsovereenkomsten ook even actualiseren.
Als een werknemer verslaafd is, wat zijn dan uw rechten en plichten? Als de werknemer zich laat behandelen moet u dan het loon doorbetalen? Wat als genezing moeizaam verloopt of de werknemer na herstel een terugval heeft? Mag u de werknemer dan ontslaan?
Ons hoogste rechtscollege deed dit jaar voor de arbeidsrechtpraktijk belangwekkende uitspraken. Onder meer over aanzegplicht, lang- en (semi)diepslapers, concurrentiebeding en #MeToo.
Te laat...dat kan natuurlijk een keer gebeuren. Maar als je veelvuldig of structureel te laat op het werk verschijnt kan dit arbeidsrechtelijke gevolgen hebben, soms zelfs een ontslag op staande voet. Enkele uitspraken.