Wie begint over het preventief medisch onderzoek (PMO) of het periodiek arbeid geneeskundig onderzoek (PAGO), krijgt meestal niet meteen enthousiaste reacties. Terwijl iedereen toch heel blij kan worden van de inzichten die zo’n onderzoek kunnen opleveren voor zowel werkgever als werknemer aldus Rik-Jan Modderkolk, specialist in duurzame inzetbaarheid. Hij deelt hier vijf strategieën voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid met aantoonbaar financieel resultaat.
Als je als werkgever verzuimt alternatieve geschillenbeslechting in te zetten kan je dat soms duur komen te staan, zo leert deze recente uitspraak maar weer waarin werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht vanwege vermeend verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding.
Vraag ChatGPT om een aantal voorstellen voor het oplossen van een HR-probleem dat uit een HR-dashboard naar voren komt. Dat brengt je ongetwijfeld op ideeën.
In het Algemeen Dagblad mocht ik iets zeggen over concurrentiebedingen, o.m. dat deze niet zijn bedoeld om werknemers (bijv. in de huidige krappe arbeidsmarkt) te binden, zo oordeelde de Hoge Raad der Nederlanden vorig jaar in dit arrest: ECLI:NL:HR:2022:894 In een vorige week uitspraak van de Rechtbank Limburg werd dit keurig overgenomen, maar tegelijkertijd ook overwogen dat een concurrentiebeding wél bescherming biedt tegen de aantasting van het bedrijfsdebiet door een overstap.
Uit onderzoek blijkt dat leeftijdsdiscriminatie vaker voorkomt dan uitsluiting op basis van gender. Werkgevers twijfelen soms al of ze iemand van 45 jaar wel moeten aannemen, want 'de vitaliteit is er dan wel een beetje uit'. Vreemd want de leeftijdsverwachting is enorm gestegen, en mensen blijven langer fit en gezond. En aan de andere kant, als je kijkt naar de jongere generatie, dan zie je heel veel jongvolwassenen met een burn-out kampen. Het wordt hoog tijd dat men zich bij HR-afdelingen gaat verdiepen in deze discrepantie.
Eind vorig jaar telde Nederland zo’n 1,2 miljoen zelfstandigen. Als werkgevers gebruikmaken van zogeheten schijnzelfstandigen (werkers die niet kwalificeren als zelfstandige maar als werknemer), lopen zij het risico op een naheffing van de Belastingdienst en loonvorderingen van werknemers. Over dit vraagstuk heeft de Hoge Raad op 24 maart 2023 zijn langverwachte arrest gewezen: de maaltijdbezorgers van Deliveroo hadden een arbeidsovereenkomst.
Voor ontbinding wegens disfunctioneren is van essentieel belang dat de werkgever een goed (dis)functioneringsdossier heeft opgebouwd. Een (dis)functioneringsdossier bouw je onder meer op door (kritische) gesprekken met de werknemer te voeren en vast te leggen. En een verbetertraject te doorlopen. Uit een recente uitspraak van de rechtbank Limburg blijkt dat een adequaat functieprofiel óók van groot belang is voor een succesvol ontslag wegens disfunctioneren.
De weg naar een rechtsgeldig ontslag op staande voet kent vele valkuilen. Een heikel punt is de eis van onverwijldheid. Onverwijld betekent ook écht onverwijld. In dit geval had het hof geen boodschap aan het verweer van de werkgever dat het Pasen was.
Wanneer je over 2022 recht hebt op tegemoetkomingen uit de ‘Wet tegemoetkomingen loondomein’, ontvang je in de eerste weken van maart een voorlopige berekening Wtl van het UWV. Deze is gebaseerd op de aangifte en correcties over 2022 die je tot en met 31 januari 2023 hebt kunnen doen. Wanneer je deze voorlopige berekening ontvangt, is het van belang deze gegevens goed te controleren, eventuele correcties kunnen tot en met 1 mei 2023 worden doorgegeven en worden vervolgens meegenomen in de definitieve beschikking.
Thuiswerken wordt - ook met het oog op de Wet Werken waar je wilt - meer en meer gezien als het ‘nieuwe normaal’, en dus als een ‘arbeidsvoorwaarde’. Wees daar als werkgever op voorbereid: zorg nu al voor goed thuiswerkbeleid.