Werkgevers worden na een fusie of overname vaak geconfronteerd met werknemers met verschillende arbeidsvoorwaardenpakketten. Collega’s worden dan anders beloond voor hetzelfde werk, wat veelal leidt tot scheve gezichten binnen de organisatie. Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden kan dan gewenst zijn. In deze blog lees je met welke juridische aspecten je als werkgever hierbij rekening moet houden.
Als UWV toestemming verleent de arbeidsovereenkomst op te zeggen hoeft werkgever niet de (volledige) opzegtermijn te hanteren want er is immers toch geen loonbetalingsplicht meer na 104 weken ziekte. Is dat wel zo? Rondom twee jaar ziekte van een medewerker bestaan nogal wat misverstanden. Advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink legt uit hoe het wel zit.
Afgelopen week kwam een uitspraak voorbij waarin een werknemer op staande voet was ontslagen omdat hij tijdens een speech die hij gaf vanwege ter ere van o.a. zijn langdurige dienstverband de directie roastte.
Voorafgaand aan ontslag gaat er soms iets mis bij de werknemer, maar vaak ook is het de leidinggevende die de situatie beter had kunnen aanpakken. Zo blijft goede feedback geven om in de toekomst zaken beter te laten lopen ‘een dingetje’ aldus mr Astrid Zuidinga. Dat is oppassen geblazen, want gaat dit verkeerd, dan doet het meer kwaad dan goed. Enkele adviezen.
Het regent… En niet alleen buiten. Het regent ook weer ontslagaankondigingen, afvloeiingen en vertrekregelingen. De rente loopt hard op, de prijzen blijven stijgen, de lonen rijzen de pan uit. En nog niet alle corona-schulden zijn afbetaald. Volgens de meeste economen staat er een recessie voor de deur. En dus ja, neemt de vraag naar VSO-tjes ook weer toe… Maar wat zijn dat ook alweer precies? En wat moet erin staan? Welke afspraken mag je maken? Dat zijn vragen die weer opkomen. Vandaar even dit geheugensteuntje.
Verandering. Het is een constante. Helaas wel een waar de meeste mensen niet op zitten te wachten. En die ook niet altijd goed gaat. Dus als er dan toch veranderd moet worden, laten we het dan goed proberen te doen aldus reorganisatie-regisseur Rein Heddema. Volgens het 3R-model.
Cherry picking is een van de valkuilen als je met data werkt. Bekijk de data dan ook altijd vanuit verschillende kanten en over verschillende perioden. Denk ook aan het gebruik van een selectie uit de data. Zorg dat altijd duidelijk is welke selectie je hebt gebruikt. En stem van tevoren af wanneer het resultaat goed of fout is, is het advies van data- en analytics-expert Irma Doze.
De kantonrechter Den Haag oordeelt dat een onderwijsinstelling na afloop van de schorsing van werknemer onvoldoende actie heeft ondernomen om de arbeidsverhouding te herstellen en de werksituatie te normaliseren. Toen uit onderzoek bleek dat de vermeende klachten over werknemer niet zijn komen vast te staan, heeft de werkgever de ontstane impasse gedurende anderhalf jaar in stand gelaten. Volgens de kantonrechter heeft werkgever daardoor ernstig verwijtbaar en in strijd met het goed werkgeverschap gehandeld.
Een inclusieve mentaliteit is van cruciaal belang om langdurig succes op het gebied van Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusiviteit (DEI) te behalen. Helaas lukt het veel organisaties echter maar niet om empathie op de werkvloer te bevorderen. Traditionele methodes werken vaak juist averechts en stimuleren de vooroordelen in plaats van deze te verminderen. Gelukkig kan technologie - meer specifiek: de inzet van Virtual Reality (VR) - een uitkomst bieden.
Als een werknemer ziek is heeft hij, gedurende maximaal 104 weken (bij een loonsanctie zelfs gedurende maximaal 156 weken), recht op loon tijdens ziekte. Dat recht heeft de werknemer niet als hij niet meewerkt aan door de bedrijfsarts gegeven adviezen. Deze regels gelden ook als sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid / een arbeidsconflict.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling