We leven in een vreemde wereld. Er zijn binnen en halve dag vliegen nog culturen te vinden die vinden dat je vrouwen geen recht hebben op onderwijs. Net zoals het was bij ons was. Nog geen twee generaties geleden. Maar daar heeft de overheid- ondanks veel verzet- regels voor gemaakt. En vanaf dat moment zien we veranderingen. En die veranderingen zijn groot. Op de VWO klas van mijn zoon zat hij met nog zes jongens in een klas met twintig meisjes. En die verhoudingen zie je bijna overal in het hoger onderwijs. Ook op onze universiteiten. Daar studeren meer meisjes af dan jongens. En met betere cijfers.
En daar is ie dan, voor het eerst op Nederlandse bodem. Op uitnodiging van ons bureau was professor John Boudreau in Nederland om tijdens het eerste Bright & Company HR Executive Event zijn gedachtengoed te delen met zestig vooraanstaande HR directeuren en –managers. Boudreau blijkt een intrigerende vijftiger, met een karakteristieke kale kop en strakke gelaatstrekken op wie de jaren geen vat lijken te hebben. En bovenal: prominent Amerikaans HR-goeroe, vooraanstaand onderzoeker en (co)auteur van HR-boeken als Transformative HR, Retooling HR en Beyond HR. Maar ook een mens van vlees en bloed, met een zwak voor Pulp Fiction en Serious Gaming.
Uitgangspunt in iedere e-HRM ambitie is het vergroten van de zelfredzaamheid van managers en medewerkers. Realisatie van zelfredzaamheid gaat samen met een verandering in gedrag, verantwoordelijkheden en taken, zowel bij managers en medewerkers als bij de HR-afdeling. Dit is een complex proces dat terecht aandacht opeist. Om het gewenste gedrag te kunnen tonen, moet de medewerker naast nieuwe vaardigheden ook kunnen beschikken over de juiste informatie. Met andere woorden, de medewerker moet zo gefaciliteerd worden, dat het vertrouwen groeit dat de nieuwe taken goed uitgevoerd kunnen worden.
Wanneer mensen aan een coachtraject beginnen, zijn ze vol verwachting over de resultaten die ze daarmee hopen te behalen. Ze voelen een grote behoefte aan de input van een derde, ervaren soms zelfs geestelijke of emotionele pijn en willen daar graag van af. Ze zoeken een goede coach uit, omschrijven samen de doelen en bespreken een en ander met hun leidinggevende. Het traject wordt gestart, de rekening betaald en vol goede moed begint de coachee aan het huiswerk dat de coach hem of haar meegeeft. Wat kan er nog misgaan????
Steeds vaker hoor en lees ik dat je pas echt bezig bent met HR analytics als je voorspellende analyses doet die de waarde van een medewerker uitdrukt in de hoeveelheid geld die hij of zij oplevert en/of de mate waarin klanttevredenheid wordt verhoogd door zijn of haar betrokkenheid. Onzin!
Onlangs stond er in de Wall Street Journal een artikel waarin een lans gebroken wordt voor het inzetten van data-analyse voor het oplossen van HR- en recruitmentvraagstukken. Marco Hendrikse schreef daarover op P&O Actueel een reactie waarin hij stelt dat computers recruitment nog niet kunnen overnemen, omdat computers de menselijke intelligentie niet kunnen vervangen.
De opkomst van duurzame inzetbaarheid maakt het voor bedrijven steeds belangrijker om werknemers lang en gezond aan het werk te houden. Strategische personeelsplanning (SPP) helpt hierbij, maar is niet zaligmakend. Het is de dialoog tussen HR en de business die het verschil maakt. Zij staan samen voor de uitdaging om mensen in hun kracht te zetten.
Bent u een iPhone-freak? Een Android-type? Of zweert u toch meer bij een good old Blackberry? Zonder kloeke smartphone is werken in deze tijd een ‘hell of a job’. Privé aangeschaft of van de baas, het speeltje behoort tot de standaarduitrusting van de gemiddelde kantoorwerker. Niet meer voorbehouden aan de elite. En de volgende gadget-hausse is alweer onderweg: de tablet-pc, op de voet gevolgd door de netbook.
HR is er druk mee, het binden en boeien van personeel. En áls we er in de praktijk nog niet concreet druk mee zijn, dan hebben we wel voornemens op dat vlak. Het hoort bij ons werk. Bovendien weten we allemaal dat er een krapte op de arbeidsmarkt aankomt. Soms lijkt het nog ver weg, maar ondanks de economische neergang, liegen de statistieken er niet om. Ik durf te stellen dat er in Nederland niet één HR’er is die de woorden nog nooit in z’n mond heeft genomen. En wel in deze volgorde: binden en boeien. En daar gaat het mis, juist op de langere termijn wanneer in de BV Nederland het personeel schaarser is.
Nadat het Catshuis-overleg was mislukt heeft een gelegenheidscoalitie van vijf politieke partijen alsnog een bezuinigingsakkoord gesloten. En dat allemaal binnen één week. Geen geringe prestatie gezien de miljardenomvang van de bezuinigingen en de versplintering van het politieke landschap. Wat heeft deze doorbraak veroorzaakt?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling