Door de complexiteit van de omgeving waarin bedrijven opereren en de dynamiek op de arbeidsmarkt volstaat een beheersmatige HR-afdeling al lang niet meer. Van een HR-afdeling wordt in mijn beleving ondernemerschap gevraagd, het HRM-beleid moet aansluiten bij de doelstellingen van de organisatie en daardoor verschuiven de accenten in het te voeren personeelsbeleid. Het is opvallend dat veel HR afdelingen ‘overvallen’ worden door bezuinigingen die in organisaties moeten worden doorgevoerd omdat het aantal klanten, afzetgebieden afneemt of in non-profit organisaties door wijzigingen in het kabinetsbeleid. Hieruit blijkt wel dat HR onvoldoende in contact staat met de ontwikkelingen in de buitenwereld. Kern van een HR-businessplan is dat het personeelsbeleid aan moet sluiten bij de praktijk en daarom ook realistisch moet zijn. Het valt me op dat veel HR-managers traditioneel zijn ingesteld en weinig pragmatisch en ondernemend.
De laatste tijd ben ik op zoek geweest naar goede verzuimzekeringen voor een paar MKB’ers, en daar word je niet vrolijk van. Ik ben erachter gekomen dat de meeste verzuimverzekeringen traditioneel van aard zijn, en weinig ruimte overlaten aan de ondernemerschap van de ondernemer. Die uiteindelijk ook nog eens eindverantwoordelijk is voor een goed verzuimbeleid.
Tot wat is de afdeling HR verworden? Dat vraag ik mij wel eens af. Ik vraag me überhaupt af waarom in Nederland een afdeling Human Resource moet heten. Enerzijds omdat de Human Resource vaak nauwelijks aandacht krijgt en anderzijds waarom de afdeling een dergelijke naam heeft. De afdeling Menselijk kapitaal krijgt voor mij al direct een ander gevoel. Dat komt binnen! Je ziet de mensen binnen je organisatie als kapitaal dat je moet onderhouden en laten groeien. De term Human Resource geeft mij dat gevoel juist niet. Hierbij krijg ik juist het gevoel dat de werknemer een menselijk productiemiddel is waar het maximale uit moet worden gehaald maar dan niet in positieve zin. Een afdeling Menselijk Kapitaal klinkt misschien niet erg sexy, maar zegt alles over hoe de organisatie zijn mensen zou moeten zien en omgaan.
Wat zorgt ervoor dat medewerkers met plezier naar hun werk gaan? Hoe kunt u een context creëren waarin het beste in mensen naar boven wordt gebracht? Welke ingrediënten zijn er nodig om structureel de passie en prestatie van een bedrijf te verbeteren?
Hoe kan je als manager een investering in training omzetten in winst? Het antwoord is te vinden in de volgende vraag; hoe daag jij als manager je medewerkers uit hetgeen ze geleerd hebben om te zetten in de praktijk? Door dit heel nauw te volgen en door allerlei acties uit te zetten? Of laat je het aan henzelf over?
Veel organisaties hebben in de afgelopen twee decennia (een deel van) hun productie uitbesteed aan de zogenaamde lage lonen landen. Gezien de huidige economische omstandigheden zou het goed zijn als dat weer teruggedraaid wordt, we hebben híer, in Nederland, werkgelegenheid nodig!
Werknemers en werkgevers kunnen met een gerust hart thuis hun rapport laten zien. MKB ondernemers zijn unaniem dik tevreden over hun personeel. Het gemiddelde rapportcijfer dat werkgevers hun medewerkers geven komt uit op een 7.7. Dit blijkt uit de resultaten van de vierde MKB Marktmonitor 2012/2013 van Unique in samenwerking met TNO waarin 2.330 ondernemers persoonlijk zijn geïnterviewd. Ook medewerkers beoordelen hun baan met een ruime voldoende. Meer dan een derde van de medewerkers geeft zijn of haar baan een 7 als rapportcijfer.
Anno 2011-2013 is er, in het verlengde van e-HRM en Software as a Service, een trend om de personeels- en salarisadministratie te outsourcen. Personeelsadvies wordt hierin meestal niet meegenomen.
De uitstroom van babyboomers uit het arbeidsproces gaat heel wat lege zetels in directiekamers opleveren. Stuurloosheid dreigt voor tal van bedrijven. Toch is opvolging van talent nog nauwelijks een hot topic in HR. Terwijl de financiële schade ervan zeer groot kan zijn.
Dagelijks komen wij in contact met werkgevers die te maken krijgen met een zieke werknemer. Zodra de terugkeer op de werkplek langer lijkt te duren dan een paar dagen, ontstaan er vaak allerlei vragen over ziekteverzuim en re-integratie. In deze blog reiken wij u de top 5 van de meeste gestelde vragen én antwoorden aan. Als uw vraag er niet tussentijd, beantwoorden wij hem graag voor u!
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling