Recentelijk deed de rechtbank in Den Haag een opvallende uitspraak in een zaak die was aangespannen tegen een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Hierin werd gesteld dat de rechtspositie van payrollkrachten niet verandert als hun (materiële) werkgever hen onderbrengt bij een (andere) payrollonderneming. Zij blijven hun werk feitelijk uitvoeren bij dezelfde werkgever en behouden dus hun rechten.
Werkgevers zijn verplicht om zieke werknemers te re-integreren en zieke werknemers zijn verplicht om daaraan mee te werken. Werkgevers ervaren deze re-integratieplicht vaak alsof zij aan de goden zijn overgeleverd; voor hen is het volstrekt onduidelijk of zij voldoende re-integratie-inspanningen verrichten. De belangen zijn groot, want het UWV kan na twee jaar een loonsanctie opleggen als de re-integratie-inspanningen als onvoldoende worden beoordeeld. Gevolgen: de werkgever moet de zieke werknemer dan nog eens 52 weken loon betalen en re-integreren.
Uitzichtloze positie voor Flexwerkers. Dat was onlangs een kop in De Telegraaf. Een behoorlijk negatief bericht over de flexbranche. Ten onrechte! De flexbranche verdient een pluim!
Waarom zijn mensen toch zo verschillend? Hoe kunt u achterhalen wat medewerkers motiveert? Welke inzichten helpen om hun gedrag beter te begrijpen?
Een goede match van de medewerker met de bedrijfscultuur staat voor MKB’ers hoog op het verlanglijstje. Dit is een van de belangrijkste aspecten bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Naast een goede match wordt ook mentaliteit hoog gewaardeerd als selectiecriterium.
Het beoogde eindplaatje is mooi. Iedereen digitaal aangesloten op de processen van HRM. Eenvoudige, duidelijke processen, geen vragen meer over de stand van zaken van de verwerking en alles conform de standaard afspraken en regelingen. Ideaal en in ieders belang. Tenminste, dat is het op hoofdlijnen. En is dat bij iedereen duidelijk wanneer de weg naar e-HRM wordt ingeslagen? In die periode is besluitvorming nog regelmatig globaal van uitwerking en onvoldoende in beeld buiten de afdeling HRM.
Bij het invullen van ons Coachaanvraagformulier geven coachees geregeld aan vragen te hebben rondom het wegnemen of overwinnen van hun (persoonlijke of zakelijke) onzekerheid. Vaak gaat het hier om capabele en betrouwbare medewerkers die op het eerste gezicht niet gebukt gaan onder een gebrek aan zelfverzekerdheid. Echter op een dieper niveau voelen ze zich belemmerd in hun ambitie door een – al dan niet sluimerend – gevoel dat ze meer zouden willen laten zien van zichzelf dan ze nu doen.
Loop jij ook regelmatig aan tegen de grenzen van de tijd? Ondanks het feit dat je behoorlijk goed je prioriteiten stelt in je werk, lukt het maar niet om voldoende tijd te maken voor de dingen die belangrijk zijn. Je merkt dat de timemanagementmethode die je gebruikt niet voldoende helpt om al het belangrijke werk gedaan te krijgen in de tijd die je hebt.
De laatste tijd zie en hoor je alleen maar berichten dat organisaties gaan snijden in de personeelskosten. Ook dit jaar is ongeveer 40 procent van de werkgevers voornemens om te gaan snijden in de personeelskosten. Het hardnekkige geloof is dat personeel een kostenpost is.
Uit een onderzoek van Ernst&Young blijkt dat slechts 45 procent zich efficiënt vindt in het vinden van talent. Zorgwekkend eigenlijk, omdat juist talenten van cruciaal belang zijn voor ondernemingen om te groeien.