Nee, natuurlijk niet zo maar een dag in Den Haag, maar Prinsjesdag! U kent de traditie en kijkt waarschijnlijk ook ieder jaar naar de ‘hoedjesparade’ die op uw beeldbuis voorbij komt.
In de 1e ronde van de HR Challenge draaide alles om Wet- en Regelgeving. Dat is in Nederland geen eenvoudige en zeker geen statische zaak. De diverse onderwerpen vormden met elkaar een leuke doorsnede van actuele ontwikkelingen op het gebied van HR- en salarisadministratie.
Als van mensen wordt verwacht dat ze zich betrokken en verantwoordelijk voelen en gedragen en zich optimaal inzetten om het beste voor de organisatie (en daarmee voor zichzelf) te bereiken, dan stelt dat eisen aan de organisatie. De basis voor die eisen is het kennen van je eigen mensen.
Hoewel een machine is voorzien van een CE-markering ontslaat dit de werkgever niet van zijn algemene zorg- en onderzoeksverplichting tot het gebruik van die machine. Na een bedrijfsongeval legt de Arbeidsinspectie de werkgever een bestuurlijke boete op.
Er zijn organisaties die het volgende beweren : 20% van de medewerkers functioneert onvoldoende, 60% voldoet en 20% blinkt uit.
Bent u die crisis ook zo zat? Al die sombere berichten, faillissementen, ontslagen en andere ellende? Er zijn écht schrijnende gevallen hoor. Het wordt de hoogste tijd dat het kabinet eens gaat regeren. In Duitsland gaat het al langere tijd beter, evenals in de meeste Europese landen. Nederland is zo ongeveer het slechtste jongetje van de klas. Hoe dat komt? Omdat men niet regeert. ‘Mutti’ Angela (Merkel) heeft in 2009 al drastische, voor sommigen zeer pijnlijke overigens, maatregelen genomen. Vervelend, maar wel daadkrachtig, duidelijk en effectief. En, ze draaien weer.
Het gebeurt regelmatig dat werkgevers al dan niet op verzoek van een werknemer bij indiensttreding aangeven dat ze de intentie hebben de werknemer na afloop van het contract voor bepaalde tijd bij goed functioneren een contract voor onbepaalde tijd te geven. De vraag is dan in hoeverre een werkgever gebonden is aan een dergelijke intentieverklaring. Een dergelijke casus speelde onlangs bij het Hof Amsterdam. Het ging om een Director Human Resources op de afdeling Corporate Human Resources.
Gisteren is het langverwachte rapport van FNV uitgekomen naar aanleiding van het door hen opgezette ‘Meldpunt verzuimbegeleiding’. Dit meldpunt was opgezet naar aanleiding van de eerste uitzending van Zembla in maart 2012 over de (wan)praktijken van VerzuimReductie, de – destijds - grootste arbodienst van ons land. De bevindingen in het verslag zijn niet mals richting organisaties die zich met verzuimbegeleiding bezighouden. Het rapport heeft dan ook de naam ‘Verzuimbegeleiding: een corrupt systeem’ meegekregen. Is dit terecht? Of niet?
Tijd om mijn excuses aan te bieden. Vroeger, toen mijn handel nog slechts uit ken- en stuurgetallen bestond, placht ik mijn toehoorders te vermaken met een heuse GroenRijpGrijs-verdeling. Ik begrijp nu pas hoe schofferend dat soort suggestieve staatjes zijn. Grijs, dus verdacht en dat al op je 45ste, vanwege een prestatiecurve die neerwaarts zou zijn. Hoe kon ik het beweren. Het mag een raadsel heten dat ik nooit dwars over het katheder getrokken ben.
Op 14 oktober 2013 werden de hoofdlijnen van het sectorplan bouw & infra in Cobouw gepubliceerd:
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling