Heeft u dat ook wel eens? U mijmert over hoe de wereld er anders uit zou kunnen zien. Wat nu als…? We krijgen er nooit antwoord op en moeten maar hopen dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Ik zit ook wel eens te mijmeren. En dan zelfs over mijn vakgebied. Ik hoor u denken “is dat wel gezond?” Ja hoor, over mij hoeft u zich geen zorgen te maken. Laatst mijmerde ik over de werkkostenregeling, de WKR.
Wanneer bedrijven zich op het pad naar talent analytics begeven, kunnen ze heel wat leren van degenen die hen voorgingen. Jill K. Goldstein, Samir Raza and Omesh Saraf van Accenture Analytics maakten een overzicht van hun belangrijkste ervaringen uit voorbije projecten. Een samenvatting.
Het sectorplan werkgelegenheid voor de bouw is goedgekeurd. Bij wie kunnen mkb bedrijven aankloppen om hun arbeidsmarktpositie te verbeteren? Vastgelopen bij het FNV heb ik een beroep gedaan op Bouwend Nederland.
Wanneer een werknemer op kosten van zijn werkgever een opleiding volgt, wordt er vaak een studiekostenbeding overeengekomen. Een dergelijk beding houdt meestal in dat indien de arbeidsovereenkomst binnen een bepaalde tijd eindigt, de werknemer (een deel van) de opleidingskosten aan de werkgever moet terugbetalen. Het studiekostenbeding kent geen wettelijke regeling. Desalniettemin zijn in de rechtspraak strenge voorwaarden ontwikkeld waaraan een geldig studiekostenbeding moet voldoen. Zo ondervond ook een advocatenkantoor, toen zij van een voormalig advocaat-stagiair de kosten van zijn opleiding ter hoogte van € 10.000 terugvorderde.
Na een ontslag op staande voet wegens liegen komt een medewerker met verklaringen van het UWV en een psycholoog inhoudende dat hij een burn out heeft. De vraag is in hoeverre de symptomen daarvan een rol speelden bij zijn leugenachtige verklaringen, en of de werknemer wel zodanig verwijt kan worden gemaakt dat sprake is van een dringende reden voor ontslag.
Het is opmerkelijk dat organisaties meerjarenplannen ontwikkelen voor diverse processen: productie, vastgoed, ICT, financiën, terwijl het hebben van de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment een ad hoc aangelegenheid blijft. In veel organisaties gaat Talent Management over het binden en verwennen van een beperkt aantal talentvolle medewerkers. De grote tussenlaag, de medewerkers die de motor van de organisatie op middellange termijn vormen, blijft daarbij onderbelicht. Dit is gebleken uit een serie diepte-interviews die TalentTank heeft gehouden bij diverse in Nederland gevestigde bedrijven in verschillende branches.
Vanaf 1 januari 2014 kunt u als werkgever twaalf jaar financieel verantwoordelijk blijven voor een tijdelijke werknemer die zich na zijn eerste werkdag heeft ziek gemeld. Door de ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ treedt een aantal maatregelen in werking met als doel om langdurig ziekteverzuim van vangnetters tegen te gaan en de instroom in de Wet WIA te verminderen. Eén van de maatregelen is de introductie van een gedifferentieerde WGA- en Ziektewetpremie voor flexwerkers bij middelgrote en grote ondernemingen.
Je komt als HRM’er vast wel eens medewerkers tegen die het wat minder naar hun zin hebben in hun huidige functie. Laat ze dan werk maken van hun werk. Ze blijven langer bevlogen als ze sleutelen aan hun functie. Én als werkgever houd je hen langer aan boord.
De voorgenomen hervorming van het ontslagrecht gaat waarschijnlijk al in op 1 juli 2015 in. Een half jaar eerder dan in het Sociaal Akkoord tussen sociale partners en kabinet op 11 april 2013 was afgesproken. De preventieve toets voor ontslag blijft gehandhaafd. Ook blijven twee routes voor ontslag bestaan, waarbij de reden van het ontslag straks de route bepaalt.
Strategische personeelsplanning en talentmanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch worden ze in de praktijk lang niet altijd geïntegreerd. De HR Business Partner houdt zich bezig met strategische personeelsplanning, de HRD adviseur met opleiding & ontwikkeling en de MD adviseur met succession planning.