Al enige jaren wordt de top 5 van HR-prioriteiten gedomineerd door dezelfde topics: strategische personeelsplanning, duurzame inzetbaarheid, talentmanagement, leiderschap, flexibele arbeidsrelaties. Steevast is het voor HR-professionals de grote uitdaging om hun (middel)lange termijn doelstellingen op deze terreinen te combineren met korte termijn ‘noodmaatregelen’.
HRM kan zijn potentieel als strategische partner uitbreiden door een intelligentere benadering van HR-gegevens en zakelijke data met de resultaten van de engagementsstudie. Door de resultaten van het engagementsonderzoek in een bredere aanpak te combineren met andere beschikbare data waarover HR beschikt, zoals; verzuim, opleiding, promotie, evaluatie, omzetgegevens, klantentevredenheid, verkoopcijfers, productiecijfers, etc., kan HR een actiegerichte database creëren voor het hele bedrijf.
Het vertrouwen in de economie neemt iets toe. Toch zien de mensen hun eigen situatie minder zonnig in, aldus een recente peiling van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau. Dat is niet zo vreemd: de werkloosheid is met 7,3 procent de hoogste sinds 1995 en de stijging zal naar verwachting nog wel even doorzetten. Ondanks de positieve economische geluiden zoeken bedrijven nog steeds naar mogelijkheden om overhead te verminderen. Het mes zetten in onnodige administratieve handelingen kan besparingen opleveren zonder veel bloedvergieten.
Onboarding is een combinatie van de introductie en het leerproces dat een werknemer in pakweg de eerste 90 dagen doormaakt. Onboarding is een ondergeschoven kind bij de komst van nieuwe medewerkers. Vooral bij hoger opgeleiden schiet dit er vaak bij in. Wanneer je dit goed doet zijn nieuwkomers sneller productief, meer betrokken en blijven ze langer bij je organisatie. Onboarding kost tijd, maar die verdient zich dubbel en dwars terug.
In je werk is het belangrijk dat je de doelen haalt die belangrijk zijn voor het bedrijf. In een beetje commercieel bedrijf moet je je targets halen. Ook in minder commerciële organisaties en zelfs binnen de overheid is het halen van concrete doelen essentieel. Niets mis mee zul je zeggen.
Een werknemer tekent op het kantoor bij de onderneming waar hij werkzaamheden moet gaan verrichten een arbeidsovereenkomst met de payrollorganisatie die hem uit gaat lenen. Het loon van de werknemer wordt niet betaald zodat hij een procedure start tegen zowel de payrollorganisatie als de inlener. De kantonrechter oordeelt in een vervolgprocedure of de relatie tussen werknemer en inlener als arbeidsovereenkomst gekwalificeerd moet worden.
Een trambestuurder bij het Gemeentelijk vervoersbedrijf Amsterdam (GVB) hangt als grap op kantoor een pluche speelgoed aap op aan een ventilatierooster. Met een touwtje om de nek en het woord ‘Next’ op de buik bungelt de aap pal voor de kamers van de leidinggevenden. Een leidinggevende doet melding van het incident en zegt zich bedreigd en geïntimideerd te voelen.
De focus van grote bedrijven ligt over het algemeen bij de medewerkers in de leeftijdscategorie tussen de 35 en 55 jaar. Deze groep is de motor van het bedrijfsleven. Maar ligt de focus van bedrijven niet teveel op deze groep?
Als onderzoeker of analist ontdek je vaak data die je oorspronkelijke aanname tegenspreken. En dat is ook logisch. Je eerste aanname baseer je immers op de gegevens die toen beschikbaar waren. Nieuwe data moeten je in staat stellen die ideeën te herdenken, en dat zou ok moeten zijn.
De internationalisering van de arbeidsmarkt heeft zich full speed ingezet. Een te nemen hobbel die daarmee gepaard gaat, is de taalbarrière. Het is algemeen bekend dat een goede business gebaseerd is op sterke relaties en nu meer dan ooit is gedeelde taal daarom essentieel.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling